Schippers niet verrast door kritiek op IGZ

DEN HAAG - Het is voor minister Edith Schippers van Volksgezondheid geen verrassing dat de organisatie van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) op de schop moet.

Volgens haar past deze analyse in het beeld dat eerder al door de Nationale Ombudsman en door de media werd geschetst.

''Daar zit wel een rode draad in", zei Schippers maandag bij de presentatie van twee onderzoeken naar de inspectie. Ze wilde nog niet ingaan op de aanbevelingen van de onderzoekers.

Schippers gaat eerst overleggen met de nieuwe inspecteur-generaal van de dienst om te kijken hoe de inspectie een moderne en adequate toezichthouder kan worden.

Aanknopingspunten

De rapporten bevatten ''aantrekkelijke ideeën en aanknopingspunten", aldus Schippers. Ze gaat onder meer goed kijken naar de aanbeveling om de geneesmiddeleninspectie en de inspectie op medische hulpmiddelen af te splitsen van de huidige inspectie.

Ook over de aanbevelingen over vliegende brigades en 50 extra werknemers voor de inspectie, zal Schippers nadenken. Ze verwacht begin volgend jaar bekend te maken welke maatregelen volgen.

Schippers gaf opdracht voor de onderzoeken, uitgevoerd door oud-minister Winnie Sorgdrager en Koos van der Steenhoven, omdat ze de onderste steen boven wil krijgen over vermeende misstanden bij de inspectie.

Trage afhandeling

De IGZ kwam veelvuldig negatief in het nieuws, onder meer omdat dossiers traag zouden worden afgehandeld en omdat de dienst niet klantvriendelijk te werk zou gaan.

De minister hoopt dat het vertrouwen in de dienst in de toekomst kan worden hersteld. De onderzoekers stellen dat dit zeker moet lukken, als alle aanbevelingen worden opgevolgd en de rapporten niet in een la op het ministerie belanden.

Tip de redactie