AMSTERDAM - Trots op Nederland (TON) gaat toch niet fuseren met de Onafhankelijke Burger Partij van oud-PVV'er Hero Brinkman. 

Beide bewegingen werkten voor de landelijke verkiezingen samen in het Democratisch Politiek Keerpunt, maar die partij wist geen Kamerzetel te bemachtigen.

Tijdens de algemene ledenvergadering is zaterdag besloten de samenwerking stop te zetten. De partij stond uitgebreid stil bij de Kamerverkiezingen van 12 september. Volgens de leden is het slechte resultaat niet te wijten aan het programma of de inzet, maar zou het strategisch stemmen hieraan ten grondslag liggen.

De partij laat zondag weten dat de leden van Trots op Nederland 'ondanks alle tegenslagen in hun partij blijven geloven'. "Van stoppen is dan ook geen sprake."

Toekomst

Het nieuw gekozen bestuur van de partij van oud-minister Rita Verdonk wil zijn vizier op de toekomst richten. Met 35 raadsleden in twintig fracties en twee wethouders verwacht Trots op Nederland bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 met een positief resultaat mee te kunnen doen.

Brinkman stapte in maart uit de PVV. Hij typeerde de partij van Geert Wilders als 'een soort Stasi'. Hij richtte een eigen partij op, die het 'gat op rechts' moest vullen. DPK pleitte onder meer voor een verbod op het ontslaan van werknemers als antwoord op de economische crisis.