AMSTERDAM - Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) wil geen 'kaasschaaf' hanteren bij de bezuiniging van 1 miljard euro die zij moet uitvoeren. 

''Minder geld, evenveel resultaat, daar streef ik naar'', aldus Ploumen. Ze spreekt zaterdag op de Afrikadag van de Evert Vermeer Stichting in Amsterdam.

Ploumen zegt te beseffen dat het regeerakkoord van VVD en PvdA niet iedereen gelukkig gemaakt.

Met name het snijden in het budget voor ontwikkelingssamenwerking ligt PvdA'ers, inclusief partijleider Diederik Samsom, zwaar op de maag.

Vooruit

De bezuinigingen zijn pijnlijk maar volgens Ploumen is het niet zinvol om er nog lang bij stil te staan. ''Je kunt je energie steken in bittere verwijten, heilige verontwaardiging en verlammende protesten tegen dit kabinet. Of je kunt vooruit kijken. Ik kies voor het laatste.''

De wereld wacht niet op een land dat overhoop ligt met zichzelf, betoogt Ploumen. Een samenhangende aanpak, bepleit de PvdA-minister.

Solidariteit

Ze wil dat handel en internationale solidariteit elkaar aanvullen, bijvoorbeeld in Afrika waar een aantal landen een grote economische groei doormaakt en een aantal landen grote problemen kent.

Als voorbeelden noemt Ploumen een fonds dat mkb'ers hier en mkb'ers in ontwikkelingslanden verbindt en de 250 miljoen euro die vanaf 2014 jaarlijks voor vrede en veiligheid beschikbaar is.