AMSTERDAM/DEN HAAG - Asielzoekers die in tentenkampen in Amsterdam en Den Haag verblijven, gaan daar niet weg.

Een woordvoerder maakte vrijdag bekend dat de asielzoekers niet ingaan op het aanbod van Fred Teeven.

Teeven deed donderdag een handreiking door aan te geven dat asielzoekers die zich bekendmaken en meewerken aan hun terugkeer, onderdak krijgen als ze zich voor vrijdag 16.00 uur melden.

Asielzoekers die zich bekendmaken en in een toelatingsprocedure zitten, krijgen zelfs maximaal een maand onderdak.

Oplossing

''Het is geen serieus aanbod'', aldus de woordvoerder. ''Ook Fred Teeven zou moeten weten dat wij niet terug kunnen naar het land waar wij vandaan komen. We zijn daar ons leven niet zeker. Terugkeer betekent voor ons terugkeer naar bedreiging, martelingen en misschien wel de dood.

"Buiten dat, nemen veel van de landen waar wij vandaan komen geen mensen terug die niet vrijwillig terugkeren. Wij zetten onze acties door tot er een goede oplossing is gevonden.''

Rechter

De asielzoekers in Amsterdam zullen via de rechter proberen te voorkomen weg te moeten, mocht burgemeester Eberhard van der Laan besluiten het kamp te ontruimen. Dat liet een van de bewoners van het kamp aan de Notweg in de hoofdstad vrijdagmiddag weten.

Volgens de Somalische Mahmud, die vanuit het tentenkamp optreedt als woordvoerder, ging niemand vrijdag op het aanbod van Teeven in.

Petitie

De asielzoekers bieden Teeven dinsdag een petitie aan waarin zij hun situatie uitleggen en aangeven wat in hun ogen een waardige oplossing is. Vrijdagavond herdenkt de groep in Den Haag de vluchtelingen die, volgens hen, het Nederlandse immigratiebeleid niet overleefd hebben.

De herdenkingstocht, die door het centrum van Den Haag gaat, heeft de naam 'Verdwenen of dood… maar niet vergeten!'. De asielzoekers lezen een lijst van slachtoffers voor.

Zaterdag volgt een demonstratie met als motto 'Geen mens is illegaal'. ''Een land als Nederland zou mensen moeten opvangen die huis en haard verlaten om een normaal leven te kunnen opbouwen. Dit is ieders recht. Mensen vluchten niet zonder reden'', zo stelt de organisatie.