AMSTERDAM - GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik heeft met zijn optreden in het Kamerdebat over de regeringsverklaring de Zwetsprijs in de wacht gesleept. 

Van Ojik hanteerde volgens de Jargonbrigade van de Nationale Jeugdraad de onbegrijpelijkste taal.

Van Ojik is 'enorm langdradig', gebruikt veel afkortingen en is moeilijk te verstaan, vindt de jury van jongeren die elk jaar het taalgebruik van politici beoordeelt. Eerdere winnaars van de Zwetsprijs zijn onder anderen Sybrand van Haersma Buma (CDA) en Mariëtte Hamer (PvdA). CDA'er Maxime Verhagen sleepte hem twee keer in de wacht.

Reactie

"Heel goed dat jongeren politici zo scherp volgen", laat de opvolger van Jolande Sap in een reactie weten. "Ik ben weliswaar pas kort Kamerlid, maar ik ga mijn best doen om volgend jaar de prijs voor béste spreker te winnen." De oud-diplomaat keerde na de verkiezingen terug in de politiek. Hij zat in de jaren negentig ook al een jaar in de Kamer.

De Klare Taalprijs ging voor de derde keer naar D66-leider Alexander Pechtold. Pechtold legt duidelijk uit waar hij het over heeft en doet dat bovendien met humor, vindt de jury.