BRUSSEL - Nederland behoudt zijn korting van ruim 1 miljard euro per jaar op de contributie aan de Europese Unie.

Dat blijkt uit de plannen van Europees president Herman Van Rompuy voor de Europese meerjarenbegroting 2014-2020.

Van Rompuy stelt ook dat Groot-Brittannië, Duitsland en Zweden hun speciale kortingen mogen behouden. Alle vier landen dragen meer af aan de Europese Unie dan zij aan Europese subsidies terugkrijgen.

Den Haag bedong de korting destijds bij de onderhandelingen over de huidige meerjarenbegroting 2007-2013. Nederland betaalt relatief meer dan landen met een vergelijkbaar welvaartsniveau.

'Spel nog niet gespeeld'

Vanuit Nederland vloeit jaarlijks zo'n 6,5 miljard euro naar Brussel. Aan Europese subsidies komt 2,1 miljard terug. Samen met de korting van 1 miljard betekent dat dus dat Nederland netto ongeveer 3,4 miljard per jaar kwijt is.

Of de voorstellen van Van Rompuy het halen, moet bij de komende overlegrondes blijken. ''Het spel is nog lang niet gespeeld'', benadrukken diplomaten in Brussel.

De EU-president vindt verder er dat de Europese Unie in de jaren 2014-2020 veel minder moet uitgeven dan de 1000 miljard euro die de Europese Commissie in Brussel voorstelt. Volgens diplomaten gaat het om het schrappen van 75 miljard euro.

Compromisvoorstel

De lidstaten zijn uiterst verdeeld. Met name Noord-Europese landen vinden dat ook Europa fors moet snijden in deze tijden van besparingen. Nederland hamert op zeker 100 miljard euro minder, de Britten willen nog veel meer afhalen van het Europese budget.

Cyprus, als huidig voorzitter van de EU-landen, deed onlangs een compromisvoorstel om voor zeker 50 miljard te korten.

De Europese leiders buigen zich volgende week donderdag en vrijdag in Brussel over de meerjarenbegroting 2014-2020.

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) stelt in een reactie een vermindering van 75 miljard op de meerjarenbegroting een goed begin te vinden. "Maar we moeten naar een EU begroting van 1 procent van het Europese BNP." Van Dalen stelt daarom voor nog eens 50 miljard euro extra bezuinigen, via de Europese Agentschappen.