DEN HAAG - De oppositie vindt dat het nieuwe kabinet Rutte II een valse start heeft gemaakt door de problemen rond de inkomensafhankelijke zorgpremie, die uiteindelijk maandag weer uit het regeerakkoord werd geschrapt.

Dat bleek dinsdag tijdens het debat over de regeringsverklaring, waarin over het regeerakkoord en het nieuw aangetreden kabinet werd gedebatteerd.

PVV-leider Geert Wilders zei tijdens zijn bijdrage dat de ophef over de oorspronkelijk voorgenomen inkomensafhankelijke zorgpremie op hem overkwam als "een bende, een wanvertoning, een blamage".

Uiteindelijk zagen VVD en PvdA zich maandag genoodzaakt de zorgpremieplannen te vervangen door onder meer een aanpassing van de inkomstenbelasting.

Daarop concludeerde Wilders: "De wedstrijd moet nog beginnen, maar de spelers liggen al aan de beademing. We hebben er geen enkel vertrouwen in dat het met dit blunderkabinet ooit nog goed komt."

Onprofessioneel

Ook SP-fractievoorzitter Emile Roemer vindt dat "de start van een kabinet zelden zo verwarrend en zo onprofessioneel is verlopen", waar D66'er Alexander Pechtold rept van "een valse start" van "het kwartetkabinet".

Arie Slob van de ChristenUnie vond eveneens "dat dit dit kabinet aangeschoten uit de startblokken is gekomen" door de ophef rond de zorgpremieplannen. "De eerste de beste horde bleek al te hoog", aldus Slob.

CDA-leider Sybrand Buma had het liever over "twee weken klunzen" van de regering "met de bijna genante vraag, hoe gaat de premier het vertrouwen in het kabinet herstellen?"

Volgens Buma is er in de plaats van het "onzalige" plan voor de zorgpremie "een nieuw gedrocht" in de plaats gekomen waarmee alsnog de middenklasse wordt gepakt.

Motie

Eerder tijdens het debat erkende VVD’er Halbe Zijlstra al over de situatie rond de zorgpremie, dat "die niet de schoonheidsprijs verdiende". PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom op zijn beurt stelt "er alles aan te doen het gedeukte vertrouwen te herstellen".

Tijdens zijn bijdrage diende Zijlstra namens VVD en PvdA formeel de motie in over de nieuwe plannen ter vervanging van de inkomensafhankelijke zorgpremie "constaterende dat er onrust in de samenleving is onstaan" over de effecten van de maatregel.

Regeringsverklaring

Ook premier Mark Rutte refereerde aan het maandag nieuw gesloten akkoord over een alternatief voor de zorgpremieplannen. De premier opende het debat met het oplezen van de regeringsverklaring.

"De afgelopen twee weken hebben laten zien dat de bereidheid bij mensen om offers te brengen, niet vanzelfsprekend is. Zo was er veel te doen over de gevolgen van een specifiek onderdeel van het akkoord", zo sprak hij.

Waarop hij concludeerde: "Juist als de politiek veel van mensen vraagt, is het belangrijk om rust en vertrouwen te bieden".

Begrip

Verder haalde Rutte de uitgangspunten van het regeerakkoord tussen PvdA en VVD uitgebreid aan. Volgens hem hebben de beide partijen "programmatische verschillen geaccepteerd" waardoor "ruimte was om lastige knopen door te hakken". 

Ook spreekt hij van "pijnlijke maatregelen". Maar, zo meent hij: "Mensen begrijpen misschien wel beter dan ooit dat de crisis niet vanzelf over gaat en dat we de rekening samen moeten dragen".

Volg het debat ook via de live-blog

Lees de hele regeringsverklaring

Zie hier de maandag overeengekomen aanpassingen van het regeerakkoord

Debat regeringsverklaring Rutte II

Premier Mark Rutte vindt dat "juist als de politiek veel van mensen vraagt, het belangrijk is om rust en vertrouwen te bieden". Dat zei hij in zijn regeringsverklaring waar de Tweede Kamer over zal debatteren. © ANP
Premier Mark Rutte (R) en vice-premier Lodewijk Asscher voor aanvang van de regeringsverklaring. Daarin haalde Rutte de uitgangspunten van het regeerakkoord tussen PvdA en VVD uitgebreid aan. © ANP
Volgens Rutte, hier samen met Asscher voor aanvang van het debat, hebben VVD en PvdA "programmatische verschillen geaccepteerd" waardoor "ruimte was om lastige knopen door te hakken". Ook spreekt hij van "pijnlijke maatregelen". © ANP
Maar, zo meent Rutte: "Mensen begrijpen misschien wel beter dan ooit dat de crisis niet vanzelf over gaat en dat we de rekening samen moeten dragen". © ANP
De premier concludeerde: "Juist als de politiek veel van mensen vraagt, is het belangrijk om rust en vertrouwen te bieden". © ANP
PVV-leider Geert Wilders had in het debat veel veroordelende woorden voor het regeerakkoord, en de daaropvolgende problemen rond de inkomensafhankelijke zorgpremie. "Wat een enorme bende, wat een aanfluiting, wat een blamage voor dit kabinet, voor Nederland, voor onze sorry-premier." © ANP
De PVV heeft weinig hoop voor het nieuw aangetreden kabinet. "De wedstrijd moet nog beginnen, maar nu al liggen de spelers al aan het beademingsapparaat", zo concludeerde Wilders. © ANP
PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom en VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra in de Tweede Kamer. Zijlstra noemde in zijn bijdrage in het debat het "doen van concessies" daarentegen onvermijdelijk bij het sluiten van het regeerakkoord met de PvdA. © ANP
Het kersverse kabinet Rutte 2 in vak K, terwijl de premier de regeringsverklaring aflegt van het regeerakkoord van VVD en PvdA. © ANP
Premier Mark Rutte en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (R) komen aan in de Tweede Kamer voor het debat over de regeringsverklaring. © ANP