AMSTERDAM - De PvdA is met de afschaffing van de inkomensafhankelike zorgpremie door de knieën gegaan. Dat zegt SP-leider Emile Roemer.

"Ze wilden de inkomensverschillen wat eerlijker maken, maar dat is een stuk minder geworden", zegt Roemer.

"Ze hebben de hele zorg aan de VVD overgelaten wat nu volledige marktwerking betekent in de zorg met alle gevolgen van dien", aldus Roemer.

De 250 miljoen die VVD en PvdA vrijmaken voor 'versterking van de sociale agenda', kan bij Roemer geen steun vinden. " Ze hebben er een fooi van 250 miljoen voor teruggekregen voor de WW-verkorting. Ik ben hier niet zo blij mee.''

Akkoord over alternatief zorgpremie-plan

Een overzicht van de veranderingen in het regeerakkoord

Jan Modaal

PVV-leider Geert Wilders is eveneens niet te spreken over dit plan. ''Dit is net zo verschrikkelijk als het vorige plan. De middeninkomens worden keihard gepakt. In het oude plan ging 19 procent van de middeninkomens er meer dan 5 procent op achteruit, nu is dat 24 procent. En daar zitten de verhogingen van de huren en de hypotheekrenteaftrek nog niet eens in."

De lastenverzwaring kan volgens Wilders 'niet door de beugel'. "De excessen bij de hoge inkomens zijn weg, maar Jan Modaal is keihard de klos. Als het kabinet ballen had gehad, hadden ze de verslechtering van de WW van tafel gehaald."

Onzalig plan

Volgens CDA-leider Sybrand Buma was de zorgpremie een onzalig plan. "Het moest van tafel en het is nu van tafel. Dat is beter voor de zorg en beter voor de werkgelegenheid."

Maar daarmee is de kous voor Buma nog niet af. "Het is onbegrijpelijk dat de VVD en de PvdA ervoor kiezen de rekening van hun compromis vooral neer te leggen bij de middeninkomens en de ouderen met een klein pensioen.''

Over premier Mark Rutte zegt Buma dinsdag in de Telegraaf: "Hij ruilt heel makkelijk zijn principes in voor die van een ander en verdedigt ze dan even hard.''

Volgens Buma zijn de onderhandelaars 'de kiezer vergeten'.

Winst

D66- leider Alexander Pechtold ziet het afschaffen van de inkomensafhankelijke zorgpremie als winst. "Dat ze kiezen voor nivellering vind ik nog steeds jammer, maar het is in elk geval weg bij de zorg. Maar dit draagt niet bij aan het op orde brengen van de overheidsfinanciën."

Pechtold noemt de hele politiek de verliezer van deze periode. "Maar netjes dat Rutte excuses heeft aangeboden. D66 gaat nu weer constructief waar het kan en kritisch waar het moet oppositie voeren.''

Goede zaak

Kees van der Staaij, fractieleider van de SGP laat via Twitter weten de aanpassing een goede zaak te vinden. "Meer geleidelijkheid en minder nivellering is in ieder geval beter. Wel goed kijken naar precieze gevolgen."

''Laat ik vooropstellen dat het goed is dat dit nieuwe pakket minder uitschieters in koopkrachteffecten heeft", zegt GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik.

"Maar het is jammer dat de nivellering een halve maatregel blijft. Opnieuw worden de hoogste inkomens ontzien, terwijl een gezin met een middeninkomen en kinderen de meeste nadelen van de aanpassingen ondervindt", aldus Van Ojik.

ChristenUnie-leider Arie Slob reageert via Twitter: ''Coalitie komt terug op zorgpremieplannen. Getuigt van moed. Morgen zal ik suggesties doen voor andere noodzakelijke wijzigingen.''

Erg blij

Vanuit zijn eigen partij kan Rutte voorzichtig rekenen op enige steun. Gert-Jan Oplaat, bestuursvoorzitter van de VVD Overijssel, is erg blij dat de premier 'heeft erkend dat er een fout is gemaakt.'

"Hij toont daarmee leiderschap en hij probeert de fout zo goed mogelijk te herstellen. Er is heerst onder de VVD-leden voorzichtig optimisme dat het de goede kant opgaat. Het belangrijkste is dat de belastingen niet worden verhoogd", aldus Oplaat.

Sociale agenda

Ton Heerts, voorman van werknemersvereniging FNV, is wat gematigder over de nieuwe plannen. "Goed om te zien dat het kabinet ook aan de sociale agenda denkt en vooral aan de ruim 500 duizend werklozen in Nederland. We kunnen dit zien als een kleine stap in de juiste richting." 

Hij is voorzichtig positief over de vrijgekomen 250 miljoen euro. "Maar 250 miljoen euro zal niet alle problemen van de desastreuze arbeidsmarktvoorstellen kunnen oplossen. We moeten snel om tafel om van het kabinet te horen wat dit betekent en wat de inbreng van de sociale partners volgens hen omvat", aldus Heerts.

Een woordvoerder van de bond benadrukt dat zij 'tegen de desastreuze WW-plannen' zijn. Die wordt in het nieuwe akkoord verkort van 3 naar 1 jaar.

Reparatie

Ook de een na grootste vakbond CNV reageert instemmend. "Ik ben blij dat er beweging is en dat men de eerste gebaren maakt voor een kleine reparatie van WW en ontslagrecht", zegt Voorzitter Jaap Smit. 

Smit vervolgt: "Maar laat men zich niet alleen focussen op de WW, maar op het begeleiden van werk naar werk, want dat is de echte oplossing van het probleem. Ook ben ik blij dat men nu heeft besloten te nivelleren via de belasting, want dat is een betere manier.''

Gepensioneerden

Volgens ouderenbond ANBO ziet het er naar uit dat de negatieve koopkrachtontwikkeling voor een grote groep gepensioneerden onverminderd groot is.

"Het Centraal Planbureau constateert flinke uitschieters in de financiële situatie voor gepensioneerden, en het ziet ernaar uit dat zij de hogere rekening blijven betalen. ANBO is blij met een extra potje van 250 miljoen euro voor een sociale agenda", aldus de bond in een verklaring.

Verheugd

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is verheugd over het terugdraaien van de kabinetsplannen. "Dit plan verhield zich naar mening van ZN niet met het publiek-private karakter van het Nederlandse zorgstelsel. Daarbij zou het de concurrentie tussen zorgverzekeraars kunnen beperken", aldus de organisatie.