BERLIJN - Volgens minister  Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) moeten Nederlanders beter Duits leren spreken, willen we de goede betrekkingen tussen Nederland en Duitsland op hetzelfde niveau houden.

''Er is een tragisch misverstand in het Europa van nu. Mensen denken dat het met Engels genoeg is'', waarschuwt minister Timmermans maandag in een interview met de Duitse krant Die Welt.

Dat steeds meer Nederlanders slechter Duits spreken, leidt er voor ons op de korte termijn toe dat we in onze contacten met Duitsland geen voorsprong meer hebben op andere landen.

Veel kleinere Duitse bedrijven zijn er niet van gediend als er Engels wordt gesproken, gaat Timmermans verder. Ook moet wat hem betreft de kennis over Duitsland groter worden bij Nederlanders.

De minister stelt vast dat met de verhuizing van de Duitse regering van Bonn naar Berlijn (afgerond in 1999) Nederland minder in de aandacht staat.

Verbondenheid

Wel ziet hij dat de verbondenheid tussen beide landen de afgelopen jaren door de eurocrisis groter is geworden ''maar dat heeft nog onvoldoende geleid tot veelzijdige politieke contacten over de vraag in welk Europa we over 10 of 20 jaar willen leven''.

Om vooruit te komen met Europa moet er veel intensiever samengewerkt worden met Duitsland, dat samen met Frankrijk een leidende rol speelt in Europa.

''Als we geloven dat alle vooruitgang in Europa hangt op eensgezindheid van Berlijn en Parijs, dan moet Nederland zich daarvoor inzetten en zo veel mogelijk eigen ideeën inbrengen.''

Als het Duitsland moeilijker wordt gemaakt overeenstemming met Frankrijk te bereiken, dan blijft Europa verdeeld en betalen we als Nederland een hogere prijs.