BRUSSEL - Artikel 50. Zo heet de nieuwe politieke partij van onafhankelijk Europarlementariër Daniël van der Stoep. 

De oud-PVV'er wil met deze, naar eigen zeggen eurosceptische partij in 2014 meedoen met de Europese verkiezingen.

Voornaamste doel van de partij is het vertrek van Nederland uit de Europese Unie, zo maakte Van der Stoep zondag bekend.

De naam van de partij verwijst naar het betreffende artikel in het Europees Verdrag waarin staat dat een lidstaat kan besluiten zich terug te trekken uit de unie. ''Nederland is nu nog de pinautomaat van de EU, maar dat kan niet zo blijven'', aldus Van der Stoep. Ook zonder de EU zou handelsland Nederland prima kunnen samenwerken met andere Europese landen.

Eurofiel 

Hoewel hij pleit voor een vertrek uit de EU blijft Van der Stoep in het Europarlement. ''Ik bezet een bank van een eurofiel. Het is goed dat ook hier het geluid van eurosceptici te horen is. Bovendien, zolang het EP er is, vind ik wel dat je er serieus aan moet meewerken.''

Artikel 50 is ook ''antireligie'', legt Van der Stoep uit. Hij pleit voor een strikte scheiding van kerk en staat en wil onder meer het bijzonder onderwijs afschaffen.

Van der Stoep stapte in augustus 2011 op als Europarlementariër voor de PVV nadat hij met alcohol op een ongeluk had veroorzaakt. In december keerde hij terug, maar hij was niet langer welkom bij de PVV, waarop Van der Stoep zitting nam als onafhankelijk lid.