AMSTERDAM - Het openbreken van het regeerakkoord en de voorafgaande discussie rondom de inkomensafhankelijke zorgpremie is slecht geweest voor de reputatie van de Nederlandse politiek.

Dat zei ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed. Hij sprak van gezagsverlies voor de gehele politiek.

"Het is volledig uit de hand gelopen", zei Slob over de plannen van de VVD en de PvdA. "Ze dachten dat ze het wel konden handlen, maar het is een groot drama geworden. Dit is schadelijk voor de hele politiek. Het vertrouwen is geschaad."

Slob zei in eerste instantie blij te zijn geweest dat de partijen er snel uit waren gekomen, maar dat pakte anders uit door de kwestie rondom de zorgpremie. "Nu zitten we in dit gedoe. Het slaat diepe wonden en is voor iedereen slecht."

Aanpassen

Volgens Slob zal voortaan bij iedere maatregel worden gevraagd waarom het niet wordt aangepast aangezien dat nu wel is gebeurd. Ook vindt Slob het kwalijk dat er nog altijd geen debat over de regeringsverklaring is geweest.

Voormalig PvdA-minister Guusje ter Horst was het met Slob eens. Ze stelde in het programma dat de zaak 'slecht' is voor de politiek. "Het is nu uithuilen en opnieuw beginnen", zei ze. "Er moet een voorstel komen waarvan iedereen zegt: dit is redelijk."

Ter Horst wil dat het kabinet goed uitlegt waarom ingrijpende maatregelen nodig zijn. GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik vindt dat VVD en PvdA met één mond moeten spreken. "Dus niet meer: ik ben er tegen, maar de ander wilde dit."

Nivelleren

De VVD heeft ingestemd met een vorm van nivellering en het kan niet zo zijn dat ze dat intrekt. Niet nivelleren zal de PvdA volgens Ter Horst niet accepteren.

Ter Horst realiseert zich dat de VVD moeite heeft met maatregelen om de inkomensverschillen te verkleinen, maar ze stelde dat er voor haar partij ook moeilijke punten in het regeerakkoord zitten, zoals de versobering van de WW, het versoepelde ontslagrecht en de bezuiniging op ontwikkkelingssamenwerking.

Na een week vol ophef over het voorstel van het nieuwe kabinet om de zorgpremie inkomensafhankelijk te maken, rekent het Centraal Planbureau mogelijke alternatieven door. VVD en PvdA buigen zich maandag over de nieuwe informatie.

Ter Horst: ''Dit is de realiteit. Er staat PvdA en VVD niets anders te doen dan te komen met een voorstel dat kan rekenen op breder draagvlak. Het lijkt me goed dat er nu een groter aantal mensen naar kijkt dan bij het regeerakkoord''.