HILVERSUM - Woningcorporaties worden hard geraakt door de heffing die in het regeerakkoord wordt voorgesteld. 

Dat blijkt zaterdag uit een doorrekening van de plannen van onderzoeksbureau Ortec, in opdracht van Aedes, de koepel van corporaties.

Om de verhuurdersheffing, een nieuwe belasting voor woningcorporaties, te kunnen betalen, mogen de huren worden verhoogd.

Maar dat weegt 'in de verste verte niet op' tegen de gevolgen van de verhuurdersheffing die in 2017 al oploopt tot bijna 2 miljard euro per jaar, aldus de onderzoekers. Daardoor kunnen de corporaties op geen enkele manier hun voornemen nakomen om de komende tien jaar 224.000 huurwoningen te bouwen.

Nieuwbouw

Volgens Ortec zijn er na 2012 geen financiële mogelijkheden meer voor nieuwbouw van huurwoningen. En zelfs als al hun nieuwbouwplannen worden geschrapt, komen veel corporaties in grote financiële problemen.

Marc Calon, de voorzitter van Aedes, waarschuwde na het verschijnen van het regeerakkoord al dat er ten onrechte van wordt uitgegaan dat corporaties de heffing kunnen betalen door de huren te verhogen, aangezien sommige huurwoningen al aan de maximale huurprijs zitten.

Faillissementen

Ook vreest hij faillissementen bij corporaties. ''Nederland wordt er geen mooier land van als corporaties afgebroken worden. Ik zou dat als politicus niet voor mijn rekening willen nemen'', aldus Calon.

Hij zegt dat het van belang is huizen te bouwen en te onderhouden. Mensen moeten erin wonen en het is ook goed voor de werkgelegenheid.