BRUSSEL - Als het aan Nederland ligt, gaat er dit jaar en volgend jaar geen extra geld naar Brussel. 

''Ik zie echt geen ruimte voor verruiming van het budget'', zei de nieuwe minister van Financien Jeroen Dijsselbloem vrijdag bij aankomst in Brussel voor overleg met zijn Europese collega's.

Op zijn eerste Brusselse vergadering staan direct pittige onderwerpen op de agenda: de EU- begroting van dit en volgend jaar. Brussel wil meer geld van de lidstaten, anders kan de Unie niet aan zijn verplichtingen voldoen.

'Herprioritering'

''Nederland en veel andere Europese landen moeten ingrijpende maatregelen nemen. Dan is het niet uit te leggen, en wil ik niet uitleggen, dat in Europa het budget verder zou stijgen'', aldus Dijsselbloem.

De Europese Commisie zal als het aan Nederland ligt opnieuw moeten kijken naar de besteding van het geld. ''Herprioritering'' noemde Dijsselbloem dit.

Dijsselbloem, die zei uit te kijken naar zijn eerste optreden op Europees niveau, herhaalde dat hij de lijn van zijn voorganger Jan Kees de Jager ''stug" zou voortzetten. De Europese collega's moeten niet verwachten dat Dijsselbloem zich flexibeler zal opstellen. ''De Nederlandse positie was helder en blijft helder en zal zo worden voortgezet."

Gat

Voor de begroting van dit jaar is er een gat van 9 miljard euro. Voor 2013 wil Brussel 6,8 procent meer geld van de lidstaten. In juni kwamen de landen met een compromis voor een verhoging van maximaal 2,79 procent.

Deze stijging is voor Nederland ook al te hoog, maar er is waarschijnlijk onvoldoende steun van andere landen om een verhoging van het EU- budget tegen te houden.