DEN HAAG - VVD en PvdA deden donderdagavond na een overleg over de zorgpremie geen mededelingen over de uitkomst. Volgens de NOS wordt de inkomensafhankelijke zorgpremie aangepast.

Premier Mark Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom zeiden enkel dat er gesproken was over de actuele politieke situatie.

PvdA-vicepremier Lodewijk Asscher vergezelde Samsom bij het verlaten van het ministerie van Algemene Zaken. Asscher zei dat er indringend was gesproken.

De NOS meldt vrijdag echter op basis van anonieme bronnen dat de partijen plannen over de zorgpremie willen aanpassen. De inhoud van de aanpassingen is niet bekend.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zweeg na het overleg, net als VVD-staatssecretaris Frans Weekers (Financiën). Eerder op de avond hadden VVD-minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) het overleg al verlaten.

'Goed plan'

Voorafgaand aan de wekelijkse ministerraad liet minister van Volksgezondheid Schippers vrijdag wel los dat als het kabinet met een plan komt om de inkomensafhankelijke zorgpremie te veranderen, dat dat een goed plan is.

''Anders zetten we onze handtekening er niet onder.''

Ze zei dat het kabinet voornemens is de hele termijn uit te zitten. ''We hebben vanmorgen in het kabinet wel het een en ander te bespreken. Ze wilde niet ingaan op mogelijke oplossingen en kon ook nog niet zeggen of de ministers er vrijdag uit zouden komen. Ook andere ministers wilden vrijdag bij het begin van het kabinetsberaad niets zeggen.

Onrust

Donderdag is gezocht naar oplossingen om de grote onrust weg te nemen over de komst van een inkomensafhankelijke zorgpremie. Volgens verscheidene berekeningen afgelopen week kan dat plan tot grote inkomensdalingen leiden. Met name onder VVD-kiezers is er woede en verontwaardiging.

Een inkomensafhankelijke zorgpremie was een wens van de PvdA waaraan de VVD tijdens de kabinetsformatie tegemoet is gekomen. De Volkskrant meldt dat de liberalen nu bereid zijn in te stemmen met minder belastingverlaging. In ruil daarvoor moet de inkomensafhankelijke premie van tafel of worden verlaagd. 

Andere zaken

Het overleg ging volgens ingewijden verder dan alleen de zorgpremie. Een oplossing voor dat probleem noodzaakt al snel om over andere zaken binnen het regeerakkoord te spreken.

PvdA-leider Diederik Samsom liet de afgelopen week meerdere keren blijken dat hij een probleem bij de VVD gezien de samenwerking ook als een probleem voor de PvdA beschouwt.

Nibud

Vanuit de oppositie klonk donderdag nadrukkelijk de oproep aan het kabinet om het zorgplan van tafel te halen. De Tweede Kamer debatteert dinsdag met het kabinet over de regeringsverklaring, waarin het zijn plannen voor de komende jaren presenteert.

Op verzoek van de oppositie komen er voor die tijd nog meer berekeningen over mogelijke gevolgen voor de koopkracht, in dit geval van het Nibud.