HILVERSUM - ''De regering moet ruiterlijk de fouten toegeven" in de kwestie rond het inkomensafhankelijk maken van de zorgpremie.

Dat zei oud-fractievoorzitter Ed Nijpels van de VVD woensdag in het tv-programma Pauw & Witteman.

Nijpels wil dat het kabinet van VVD en PvdA zegt: we hebben een fout gemaakt en we gaan het repareren. De excuses zijn volgens de VVD'er nodig omdat de plannen niet goed zijn uitgelegd en omdat de reikwijdte van de effecten niet helder is vastgelegd in het regeerakkoord.

De oud-leider zou het liefst een reparatie zien door de loon- en inkomstenbelasting aan te passen in plaats van de voorgenomen veranderingen aan de zorgpremie. Hij benadrukte dat nivelleren iets is dat tegen de principes van de VVD ingaat, en al helemaal als het via de zorgpremie wordt geregeld.

'Overvallen'

Volgens Nijpels is VVD-leider en premier Mark Rutte ''compleet overvallen door de realiteit van de eigen cijfers". Niemand had voorzien dat de gevolgen zo groot zouden zijn voor meer dan 1 miljoen mensen, denkt Nijpels. Uit koopkrachtberekeningen bleek eerder op de dag dat grote groepen mensen in de komende jaren 5 tot 10 procent koopkracht moeten gaan inleveren.

Nijpels stelde verder dat de kans volgens hem ''nul komma nul" is dat de inkomensafhankelijke premie van tafel gaat. Dan zou het regeerakkoord op de schop moeten ''en dat gaat niet gebeuren". Hij denkt dat het Rutte best gaat lukken om de reparaties uit te voeren. ''Hij heeft de kaarten daarvoor nog in handen", aldus Nijpels.