AMSTERDAM - De maatregelen uit het regeerakkoord die gaan over hypotheken zouden pas vanaf 1 januari 2014 moeten worden doorgevoerd.

Hiervoor pleiten het Verbond van Verzekeraars en de Nederlandse Vereniging van Makelaars in een brief aan de Tweede Kamer.

De huidige plannen zouden leiden tot een ongelijke behandeling van nieuwe en bestaande huizenbezitters.

Overhaast

Beider organisaties vrezen voornamelijk voor 'een overhaaste en met grote onduidelijkheden omgeven' invoering van de annuïteitenhypotheek, waarbij nieuwe huizenbezitters verplicht worden gesteld jaarlijks te gaan aflossen.

Volgens het regeerakkoord zou deze maatregel al vanaf 1 januari 2013 moeten gelden. De organisaties waarschuwen in de brief echter voor grote uitvoeringsproblemen en negatieve effecten voor de woningmarkt.

Zo zullen starters met fors hogere maandlasten worden geconfronteerd, dat zou leiden tot 'onnodige extra waardedaling' van woningen, aldus de organisaties. 

Stijging

Zo blijkt uit berekeningen van de organisaties dat bij de invoering van de annuïteitenhypotheek de maandelijkse lasten van een woning in het eerste jaar 18 procent hoger uitvallen, wat oploopt tot een stijging van 65 procent in dertig jaar.

Volgens de organisaties is er bovendien een "gebrek aan samenhang met andere betekenisvolle en soms nog onduidelijke maatregelen" uit het regeerakkoord.

Zo zou de politiek er ook rekening mee moeten houden dat starters ook al financiële gevolgen ondervinden van de maatregelen uit het regeerakkoord die versobering van het pensioen en de ouderenzorg voorstellen.