DEN HAAG - Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) heeft met de verzekeringsbranche afspraken gemaakt om het ontwijken van de hogere belasting op verzekeringen zo veel mogelijk te voorkomen.

Zo wordt de verhoging (van 9,7 naar 21 procent) al per 1 januari (3 maanden eerder dan gepland) ingevoerd.

Daarnaast heeft Weekers de mogelijkheid om naheffingen op te leggen als te veel mensen toch van het gaatje gebruikmaken om de assurantiebelasting tegen het lage tarief alvast voor een jaar vooruit te betalen.

Weekers heeft dat dinsdag aan de Tweede Kamer laten weten. VVD en PvdA spraken begin oktober af om de assurantiebelasting in 2013 te verhogen. Dat moet volgend jaar ruim 1,2 miljard euro opbrengen. Onmiddellijk stelden vergelijkingssites als Independer.nl dat consumenten tot 200 euro kunnen besparen door hun verzekering snel om te zetten van een maand- in een jaarbetaling.

Verkleinen

Weekers kondigde toen al aan dat hij die mogelijkheid ging aanpakken, omdat het geld nodig is voor de begroting van 2013. Met het Verbond van Verzekeraars en andere brancheorganisaties heeft hij nu afspraken gemaakt die het 'anticiperen' op de belastingverhoging moeten verkleinen.

Dat neemt niet weg dat het wel nog steeds kan. Als te veel mensen gebruikmaken van het gaatje, laat Weekers via een zogeheten Klein Koninklijk Besluit een naheffing opleggen. De branche is daar bang voor, omdat het veel administratiekosten met zich meebrengt.

De branche heeft daarom aan Weekers beloofd om de mogelijkheid om de belastingverhoging te ontwijken, niet actief aan verzekerden mee te delen.