DEN HAAG - De Senaatsfractie van de VVD heeft ''grote moeite'' met de afspraken die VVD en PvdA hebben gemaakt over de zorgpremie. 

Voorzitter Loek Hermans heeft dat dinsdagavond gezegd. 

Het gaat de VVD-senatoren volgens Hermans niet om het feit dat er via een inkomensafhankelijke zorgpremie aan nivellering wordt gedaan.

Waar de liberale senatoren vooral grote vraagtekens bij zetten, is of de voorstellen voor de zorgpremie wel bijdragen aan kostenbeheersing in de zorg.

Zere been

Nivelleren, het verkleinen van de inkomensverschillen, past volgens Hermans in het geheel van uitruilen in een regeerakkoord met de PvdA. ''Dat gaat ons tegen het zere been, absoluut, maar in een coalitie met de PvdA moet je dingen inleveren, zoals ook de PvdA doet.''

Hermans houdt wel vast aan dezelfde kaders als die waarmee de VVD-fractie in de Tweede Kamer rekent: grosso modo 4 procent koopkrachtverlies voor inkomens boven 100.000 euro in 4 jaar tijd.

Hermans zegt dat zijn fractie pas een eindoordeel velt als het kabinet de plannen heeft uitgewerkt. Hij sprak er dinsdag over met Halbe Zijlstra, voorzitter van de Tweede Kamerfractie van de VVD. ''Ons signaal is duidelijk doorgekomen'', aldus Hermans. De plannen zoals ze er nu in het regeerakkoord liggen, vindt hij ''niet voldoende duidelijk''.

Kritisch

Partijvoorzitter Benk Korthals kan zich voorstellen dat de senatoren kritisch zijn. ''De Eerste Kamerfractie is kritisch zoals iedereen in de VVD kritisch is. Dat hangt samen met het feit dat we de uitwerking van alle plannen niet kennen.''

Halbe Zijlstra doet een oproep aan de senatoren en aan iedereen die ongerust is of hij nog wel zijn huis of de auto kan betalen om te wachten tot het kabinet de plannen heeft uitgewerkt.

''Wij zijn ook kritisch. Maar we moeten niet debatteren op basis van allerlei berekeningen maar op basis van de feiten. De regering moet aan de slag en dan kunnen we aan mensen uitleggen of de gevolgen groot zijn of niet. Als ze te groot zijn, dan is dat niet in overeenstemming met het regeerakkoord.''