AMSTERDAM - Zeker vier kandidaten hebben zich gemeld voor de opvolging van Lodewijk Asscher als PvdA-wethouder in Amsterdam.

Na publicist Pieter Hilhorst en de voorzitter van stadsdeel Amsterdam-West, Martien Kuitenbrouwer, hebben zich nu ook stadsdeelwethouder in Amsterdam-Centrum, Roeland Rengelink, en oud-Kamerlid Jeroen de Lange gemeld.

Asscher verruilde de hoofdstad voor Den Haag, waar hij maandag is beëdigd tot vicepremier en minister in het kabinet-Rutte II.

Hij was de afgelopen jaren wethouder van financiën, onderwijs, jeugd en het project 1012 (Wallenaanpak).

Motivatie

Rengelink, die momenteel vergelijkbare portefeuilles beheert, schreef in een verklaring dat hij zich wil inzetten voor het veiligstellen van banen, een tweedeling wil bestrijden en de jeugd een toekomst wil bieden. ''Dat is waar ik mij hard voor wil maken en dat is waarom ik mij kandidaat stel.''

De Lange, die eerder als topambtenaar werkte bij de gemeente Amsterdam, wilde niet te veel ingaan op zijn motivatie. ''Ik heb mijn overwegingen in de brief geschreven, maar het is een prachtbaan in de mooiste stad van het land. Het is een hele eer om zo'n baan te mogen uitoefenen.''

Hilhorst

Ook Pieter Hilhorst liet dinsdag in zijn laatste column in de Volkskrant definitief weten dat hij de nieuwe wethouder wil worden. Zijn naam zong al sinds vorige week rond. ''Ik wil helpen om van Amsterdam een stad te maken waar de ring van snelwegen geen grens markeert tussen mazzel en pech'', schreef hij.

Martien Kuitenbrouwer lichtte haar sollicitatie afgelopen vrijdag toe in een interview met Het Parool. ''Ik kan zo beginnen'', zei ze. ''Ik heb veel ervaring, ben een echte PvdA'er en mijn portefeuille in West komt bijna volledig overeen met die van Lodewijk.''

Benoemen

De kandidaten konden zich tot en met maandag melden. Het streven is dat de gemeenteraad de nieuwe bestuurder op 28 november kan benoemen.

Hoewel Asscher naast wethouder ook partijleider was voor de hoofdstedelijke PvdA, willen de sociaaldemocraten die functies nu scheiden. In het najaar van 2013 wil het partijbestuur een verkiezing voor het lijsttrekkerschap organiseren, liet voorzitter Michiel Geuzinge dinsdag weten.