DEN HAAG - Middeninkomens gaan er de komende kabinetsperiode gemiddeld minder dan 4 procent op achteruit in koopkracht.

Dat maakte premier Mark Rutte maandagavond duidelijk in het tv-programma EenVandaag.

Volgens de premier krijgen mensen die meer dan 100.000 euro verdienen te maken met een teruggang van gemiddeld 4 procent, en blijven inkomens tussen de 50.000 en 70.000 euro onder die grens.

Rutte wees erop dat berekeningen van het Centraal Planbureau laten zien dat de koopkracht grofweg langs de lijn loopt van 0,5 procent in de plus voor lagere inkomens naar 4 procent in de min voor hoge inkomens.

Onrust

Afgelopen week ontstond grote onrust over de financiële gevolgen van het regeerakkoord voor burgers, vooral door de komst van een inkomensafhankelijjke zorgpremie. Uitschieters op individueel niveau zijn volgens Rutte nooit helemaal uit te sluiten, maar hij herhaalde dat bij de uitvoering van de zorgmaatregel goed gekeken zal worden naar eventuele ''extreme effecten''.

Rutte wilde in het interview niet reageren op de uitspraak van PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman die het nivelleren van inkomens als een feest beschouwde. Rutte zei dat hij zo'n uitspraak nooit zou doen en Spekman dit in zijn enthousiasme heeft gezegd, maar de VVD-leider wilde er verder geen commentaar op leveren.

Alle berichten over de formatie in ons nieuwsdossier