DEN HAAG - De oppositiepartijen PVV, SP, CDA en D66 willen uiterlijk woensdag alle cijfers over de koopkrachtgevolgen van de maatregelen van het kabinet van VVD en PvdA zien.

Anders heeft een debat over de regeringsverklaring met premier Mark Rutte op donderdag geen zin. Dat heeft PVV-leider Geert Wilders maandag namens de vier oppositiepartijen laten weten.

''We willen alle koopkrachtplaatjes. Als ze er woensdag niet zijn, dan kan het debat wat ons betreft niet plaatsvinden. Nederland heeft recht te weten wat de gevolgen zijn van de maatregelen en het heeft geen zin een debat te voeren als we de feiten niet kennen'', aldus Wilders.

Het gaat wat hem betreft ook om alle achterliggende stukken over de gevolgen van de koopkracht door de komst van de inkomensafhankelijke zorgpremie.

Afgelopen week vroegen SP en CDA al om alle cijfers. CDA-leider Sybrand Buma stelde toen nog voor dat de Tweede Kamer het Nibud om berekeningen zou vragen, maar daarvoor was te weinig steun in het parlement.

Roemer

SP-leider Emile Roemer zal dinsdag in de Tweede Kamer namens de vier grootste oppositiepartijen vragen om alle onderliggende cijfers en koopkrachtplaatjes. ''De verwarring over de gevolgen van het regeerakkoord is groot'', aldus Roemer.

''Het heeft weinig zin om een debat te voeren over maatregelen waarvan de uitwerking volstrekt onduidelijk is. Mij lijkt dat het ook in het belang van het kabinet is om een einde aan de onduidelijkheid te maken en de stukken openbaar te maken.''

GroenLinks

Ook GroenLinks wil meer duidelijkheid van het kabinet over de gevolgen van het regeerakkoord voor de koopkracht van de burgers. Fractievoorzitter Bram van Ojik van GroenLink vindt dat het kabinet maar een paar groepen in zijn berekening benoemt.

"Het vergeet voor het gemak bijvoorbeeld het onderscheid tussen mensen met en zonder kinderen. Dit onderscheid is van belang vanwege aangekondigde bezuinigingen op de kinderbijslag en voor alleenstaande ouders. De afgelopen week buitelden de cijfers over ons heen. De kiezer verdient meer duidelijkheid voordat het debat over het regeerakkoord begint."

Alles over de formatie in ons dossier