DEN HAAG - Een koopkrachtverlies van 10, 20 of zelfs 30 procent is voor de VVD-fractie niet aanvaardbaar. ''Daarvan kan ik zeggen: dat gaat sowieso niet gebeuren.''

Dat zei VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra maandagochtend in het Radio1 Journaal.

Hij verwees naar de kaders van het regeerakkoord waarin de lagere inkomens er grosso modo 0,5 procent op vooruitgaan en de hoge inkomens boven 100.000 euro er in 4 jaar 4 procent op achteruitgaan.

Als de koopkracht van grote groepen toch buiten die kaders zou vallen en tussen de 10 en de 30 procent gaat belopen, ''dan hebben we een probleem met z'n allen'', zei Zijlstra.

''Als dat de uitkomst is, zal het aangepast moeten worden.'' Volgens hem geldt dat ook voor de PvdA, die voor dezelfde 'kaders' in het regeerakkoord heeft getekend.

Onrust wegnemen

''Ik heb aangegeven waarbinnen de VVD-fractie ja heeft gezegd tegen het regeerakkoord. Ik ga niet in op andere berekeningen die rondvliegen. De onrust wil ik wegnemen door de kaders die ik aangeef'', aldus Zijlstra.

Volgens hem zijn er altijd ''uitschieters of gevallen die gekke verschijnselen vertonen'', maar als grote groepen veel meer verliezen dan de 4 procent uit het regeerakkoord, dan ''hebben we in de uitwerking iets te doen''.

Alles over de formatie in ons dossier