DEN HAAG - Turkije is opgelucht dat premier Mark Rutte deze week niet namens het kabinet Rutte I, maar Rutte II op bezoek komt. Afgelopen jaren werd zelfs even geaarzeld over de viering van de Turks-Nederlandse betrekkingen.

Dat blijkt uit gesprekken die NU.nl voerde met ingewijden.

De rol van PVV-leider Geert Wilders als gedoger werd in Turkije weliswaar met argwaan gevolgd, maar het was vooral Nederland zelf die de relatie tussen Turkije en Nederland liet bekoelen.

De vorige week afgetreden minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal zou zich hebben gekenmerkt door een 'kruideniershouding' in de onderlinge betrekkingen, waar veel economisch belang mee gemoeid is.

Aarzeling

Ook werd door de scepsis onder de Nederlandse bevolking ten opzichte van immigratie en de Islam, bij het ministerie van Buitenlandse Zaken even getwijfeld of het er wel de stemming naar was om dit jaar te vieren dat Turkije en Nederland 400 jaar aan diplomatieke betrekkingen onderhouden.

Een aarzeling die ook de Turken niet ontging.

Imago

Vanuit Turkse kant wordt de viering juist gezien als een mogelijkheid het eigen imago op te krikken.

Turkije en Nederland zijn vanouds belangrijke handelspartners van elkaar, en de Turken hechten er belang aan dat zij als gelijkwaardig land worden gezien in Europa.

Hoopvol

Dat Rutte deze week namens het maandag nieuw geïnstalleerde kabinet, zónder gedoger PVV, zijn opwachting zal maken, stelt de Turken dan ook hoopvol.

Ook de komst van gewaardeerd oud-diplomaat Frans Timmermans (PvdA) op de post van Buitenlandse Zaken komt de onderlinge relaties ten goede, zo verwachten betrokkenen.

Delegatie

De dan kersverse minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) zal Rutte vergezellen naar Turkije, evenals werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes (VNO-NCW), 10 directeuren van Nederlandse multinationals en ruim 80 vertegenwoordigers van Nederlandse MKB-bedrijven.

De hele delegatie vertrekt maandagavond en zal woensdag weer terugkeren.