AMSTERDAM - De grondwettelijke taak van de krijgsmacht komt in het gedrang door de bezuinigingen.

Daarvoor waarschuwt vertrekkend minister van Defensie Hans Hillen (CDA) zondagavond in het televisieprogramma Brandpunt.

Volgens hem komen de banden met de NAVO-partners verder onder druk te staan. Nederland zou volgens de afspraken binnen het militaire bondgenootschap twee procent van zijn nationaal product aan defensie moeten uitgeven, maar dat komt nu uit op ongeveer de helft.

"Nederland heeft alle suiker eruit gehaald die eruit te halen viel", zegt Hillen. "Ik denk echt dat we de bodem hebben bereikt."

Hij wijst erop dat allerlei achterstanden nog moeten worden ingelopen. Zo zouden er te weinig munitie, kleding, brandstof en reserveonderdelen zijn. "In feite is de wissel die op defensie is getrokken te zwaar."

Vredesoperaties

Het nieuwe kabinet heeft extra bezuinigingen op defensie afgesproken, oplopend tot 250 miljoen euro in 2017. Wel wordt een soortgelijk bedrag voor vredeoperaties beschikbaar gesteld door het ministerie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Hillen, die al vaker heeft geklaagd over het snijden in de krijgsmacht, stelt verder dat de afspraken binnen de NAVO in het gedrang komen.

"Amerika betaalde een jaar of tien, vijftien geleden ongeveer vijftig procent van de NAVO en Europa de andere helft. Nu betaalt Amerika 75 procent en Europa nog maar een kwart. Europa is aan het klaplopen."