AMSTERDAM - Partijvoorzitter van de PvdA Hans Spekman gooit olie op het vuur van de coalitie door te zeggen dat nivelleren een feest is.

"Hij heeft zichzelf zaterdag te kijk gezet", zei VVD-coryfee Hans Wiegel in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag.

Spekman zei zaterdag in het AD dat de PvdA niet van plan is coalitiepartner VVD tegemoet te komen bij de invoering van de inkomensafhankelijke zorgpremie. Wiegel noemde de uitspraken van Spekman 'niet zo verstandig'. "Er zijn ook PvdA-kiezers die hier last van zullen krijgen."

Wiegel meende ook afgunst bij Spekman te zien. "Alsof hij er plezier in heeft dat de middengroepen enorm zwaar worden gepakt."

Kritiek

Wiegel uitte eerder deze week al felle kritiek op de inkomensafhankelijke zorgpremie. Hij noemde het tweede kabinet-Rutte nivellerender dan het kabinet-Den Uyl uit de jaren zeventig.

Rutte stelde daarop dat het erger zou zijn geweest als Wiegel zijn zin had gekregen, omdat de coryfee eerder pleitte voor een coalitie met de SP.

CDA en D66

In Eva Jinek op Zondag bestreed Wiegel die uitspraak van Rutte. Hij wees erop dat hij ook het CDA en D66 in die coalitie wilde hebben. "Dan zou dit beleid nooit zijn gevoerd."

VVD en PvdA zijn van plan de zorgpremie afhankelijk te maken van de hoogte van het inkomen. Zo kunnen de premies gaan variëren van twintig tot 482 euro per maand als ze inkomensafhankelijk worden.

Alles over de formatie