AMSTERDAM - Van het aantal mensen dat afgelopen verkiezingen VVD stemde, zei nog maar 55 procent zaterdag dat ze dit zouden doen. Op 30 oktober was dat nog 85 procent. 

Dat blijkt uit een enquête van Peil.nl, het onderzoeksbureau van Maurice de Hond. De partij gaat terug van 38 naar 27 zetels.

"Ik heb niet eerder gezien dat in zo’n korte tijd een partij zoveel zetels verliest als de VVD", zegt De Hond. De coalitie van VVD en PvdA komt nu op 57 zetels, 22 minder dan 8 weken geleden.

Bij de PvdA was er de afgelopen acht weken al sprake van een geleidelijke daling, bij de VVD nog niet. 70 procent van de PvdA-stemmers staat volgens De Hond nog steeds achter die partij.

Kiezersbedrog

56 procent van de VVD-kiezers vindt dat de VVD zich schuldig heeft gemaakt aan kiezersbedrog met het nieuwe regeerakkoord. Dat was dinsdag nog 29 procent. Van deze 56 procent stemt nu nog maar 32 procent op de VVD. 9 procent van hen geeft de liberalen nog een kans op een stem.

De onvrede bij de VVD-stemmers heeft ook invloed op het vertrouwen dat de groep in VVD-leider Mark Rutte stelt. Degenen die spreken van kiezersbedrog geven Rutte het rapportcijfer 4,0, terwijl de groep die stelt dat er van bedrog geen sprake is, de premier een 7,0 geeft.

PVV

In de peilingen lijkt vooral de PVV te profiteren van de onvrede van de weggelopen VVD-stemmers. 15 procent van hen geeft nu de voorkeur aan de partij van Geert Wilders. Die partij stijgt met 4 zetels naar 20. Ook het CDA en D66 krijgen er 2 zetels bij en komen uit op respectievelijk 15 en 16 zetels, de SP stijgt met 1 zetel tot 22 zetels. Ook 50Plus krijgt er 3 zetels bij.

De voornaamste reden voor het grote zetelverlies schuilt volgens De Hond in het grote verschil tussen datgene wat Rutte tijdens de verkiezingscampagne beloofde en wat er in het regeerakkoord staat dat nu door de VVD-leider wordt verdedigd.