DEN HAAG - De beëdiging van de ministers en staatssecretarissen van het tweede kabinet van premier Mark Rutte is maandag rechtstreeks te volgen. 

Rutte heeft dat zaterdagavond aan de Tweede Kamer laten weten in zijn eindverslag als formateur van een kabinet van VVD en PvdA.

Een openbare beëdiging was een wens van de Tweede Kamer. Tot dusver vond dat officiële moment altijd plaats in de beslotenheid van het paleis.

Rutte beloofde de Kamer afgelopen week zijn best te doen om tegemoet te komen aan de wens van de Kamer, ondanks de beperkingen die er volgens de Grondwet zijn.

Na overleg met koningin Beatrix is afgesproken dat de beëdiging wordt geregistreerd door een camera waarvan de beeld- en geluidsopnamen rechtstreeks aan de media ter beschikking worden gesteld. Op die manier kan volgens Rutte ''iedereen hiervan op hetzelfde moment'' kennis nemen.

Constitutionerend beraad

De beoogde ministers van VVD- en PvdA-huize die in het kabinet-Rutte II komen, zijn zaterdagavond bijeengekomen in de Trêveszaal voor wat officieel het ‘constituerend beraad’ heet.

De 13 ministers zijn na het zogeheten 'constituerend beraad' in een busje naar het Catshuis gereden voor een informeel diner, waar ook de staatssecretarissen en de fractievoorzitters van VVD en PvdA aansluiten.

Alle berichten over de formatie in ons nieuwsdossier