DEN HAAG - De PvdA accepteert de pijnpunten om Nederland 'sterker en socialer' uit de crisis te halen.

Dat stellen PvdA-leider Diederik Samsom en partijvoorzitter Hans Spekman zaterdag in Den Bosch op het congres over het regeerakkoord met de VVD.

Zoals verwacht sprak een ruime meerderheid van het congres steun uit voor het regeerakkoord.

Spekman noemde de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking 'pijnlijk', alsmede de verkorting van de WW, de strafbaarstelling van illegaliteit en de eigen bijdrage in de geestelijke gezondheidszorg.

Samsom zei dat na een turbulent jaar begonnen wordt aan een 'nieuw hoofdstuk' van regeren. "Een hoofdstuk waarin Nederland vooruit kan. Waarbij politieke partijen bruggen slaan naar elkaar en naar de maatschappij", stelde Samsom.

"Wij zijn geen mooi-weer-partij, maar op ons best als we het hardste nodig zijn, en wij zijn nu hard nodig."

Bos

Samsom dankte informateur Wouter Bos. Volgens hem was het akkoord zonder zijn 'inzet, creativiteit en scherpe geest' minder goed geweest.

De partijleider zei met het akkoord te willen afrekenen met 'tien jaar chagrijn en negatief uitruilen'.

Samsom zei het als zijn taak te zien om ook de ontstane onrust bij coalitiepartner VVD weg te nemen. "Dit regeerakkoord dragen we samen, het is onze gemeenschappelijke opdracht om onrust weg te nemen." 

Hij zegt dat de onrust onterecht is en vooral is ontstaan door onvolledige en halve berekeningen.

De PvdA-leider zegt zeker te weten dat VVD-leider Rutte hem zal steunen zodra de pijn van bepaalde maatregelen vooral onder de PvdA-aanhang wordt gevoeld.

Samsom zegt vooral trots te zijn op het kinderpardon.

Veel moois

Het regeerakkoord van VVD en PvdA bevat behalve ''heftige en nare maatregelen'', maar ook ''veel moois''. Aanstaand vicepremier en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher zei dat zaterdag in Den Bosch op het PvdA-congres.

Asscher sprak nadat het congres had ingestemd met het regeerakkoord en met deelname van de PvdA in een kabinet met de VVD. Als positieve punten noemde hij onder meer de aanpak van de hypotheekrenteaftrek, een eerlijke verdeling van de kosten in de zorg en het kinderpardon.

Partijvoorzitter Hans Spekman zei in een nawoord aan het einde van het congres: ''We doen het met de blauwen, maar we worden niet paars. We blijven hartstikke rood.''

Naar verwachting staat het nieuwe kabinet aanstaande maandag op het bordes met koningin Beatrix.

Alles over de formatie