AMSTERDAM - Hans Spekman, partijvoorzitter van de PvdA, is niet van plan om coalitiepartner VVD tegemoet te komen bij de invoering van de inkomensafhankelijke zorgpremie. 

De inkomensnivellering noemt hij ‘een feest’. Dat heeft Spekman zaterdag gezegd in een interview met het AD.

''We gaan nu niet zeggen: laten we een beetje minder nivelleren. Waarom is het nodig dat mensen die het al goed hebben er elke keer weer op vooruitgaan? Terwijl we de afgelopen jaren wel heel grote offers hebben gevraagd van mensen op en vlak boven het minimumloon en aan mensen met een uitkering’’, aldus Spekman.

De partijvoorzitter noemt een bedrag van ruim 450 euro per maand voor een huishouden waar de partners beiden 70.000 euro per jaar verdienen heel redelijk. ''Waarom moet ik medelijden hebben met die mensen? Als we vinden dat die niet hoeven in te leveren voor mensen met een normaal salaris van 35.000 euro of minder, dan weet ik het ook niet meer'', aldus Spekman.

Sterkste schouders

Volgens hem vinden PvdA’ers met een hoog inkomen de nivellering helemaal geen schande. ''Die zeggen: nivelleren hoort erbij. Wij geven om anderen die het moeilijker hebben. In crisistijd is het logisch dat de sterkste schouders de grootste lasten dragen'', zegt Spekman.

Toch ligt bij de PvdA ook een aantal maatregelen in het regeerakkoord zwaar op de maag. ''De bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking, de verkorting van de WW. Dat zijn ook geen feestnummers.''