AMSTERDAM - VVD-kopstuk Ed Nijpels is er voorstander van dat het kabinet donderdag bij het debat over de regeringsverklaring zegt dat ze zich 'een beetje hebben vergist'.

Dat zei de oud-minister vrijdagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur in een reactie op de onrust die is ontstaan over de gevolgen van het regeerakkoord.

"Het kabinet moet zeggen: we hebben ons een beetje vergist, de effecten zijn ernstiger dan verwacht en we gaan er iets aan doen."

Vooral binnen de VVD is een storm van kritiek losgebroken over maatregelen in het regeerakkoord, en dan vooral de gevolgen van de inkomensafhankelijke zorgpremie.

Proportioneel

Volgens Nijpels is iedere VVD'er bereid een hogere bijdrage voor de hogere inkomens te accepteren. Maar het moet wel proportioneel blijven, zei hij.

Een negatief effect van een of misschien zelfs wel twee procent zouden VVD'ers nog wel slikken, denkt Nijpels. Maar als hogere inkomens er op jaarbasis vijfduizend euro op achteruitgaan, is het een ander verhaal, gaf de VVD'er aan.

Schade

Nijpels denkt dat de VVD en de PvdA te weinig hebben gerealiseerd wat de maatregelen in het regeerakkoord voor gevolgen hebben voor de inkomens van Nederlanders. "Er zijn 112 maatregelen, die allemaal gevolgen voor het inkomensbeleid inhouden."

"Ze hebben onvoldoende tijd genomen om de effecten door te rekenen. Nu zitten ze met schade die moet worden gerepareerd."

Dooretteren

Voor het repareren hebben de beide partijen zeker nog een halfjaar, aldus Nijpels. En het is volgens hem niet alleen in het belang van de VVD dat wordt gesleuteld aan de afspraken.

"Het is een probleem van de hele coalitie. Als je dit niet oplost, blijft het dooretteren en problemen geven, en dat betekent op termijn hele slechte verhoudingen in de coalitie en de Kamer."