LUNTEREN - VVD-leider Mark Rutte beloofde vrijdag maatvoering bij de invoering van de inkomensafhankelijke zorgpremie.

De VVD zal bij de vormgeving van de plannen ''kijken wat dat betekent voor groepen mensen''. Hij zei dat op het congres van de VVD-bestuurdersvereniging in Lunteren.

Rutte stelde ook dat de effecten van het plan om de premie afhankelijk te maken van het inkomen ''simpelweg nog niet te berekenen" zijn, omdat deze nog vormgegeven moeten worden.

Hij begrijpt dat er onrust is ontstaan door de concessie aan coalitiepartner PvdA, maar zei dat het totaalpakket voor de VVD de moeite waard is. Voor Rutte kan er geen sprake van zijn dat de maatregel van tafel gaat.

Knoppen

De VVD-leider benadrukte dat er in feite alleen ''knoppen zijn geïnstalleerd'' voor het inkomensafhankelijk maken van de zorgpremie, maar dat er verder nog gekeken moet worden hoe er aan moet worden gedraaid.

Daarbij wordt gekeken naar de inkomenseffecten, de gevolgen voor de marktwerking in de zorg en voor de arbeidsmarkt. ''Edith en de andere betrokken ministers gaan daar hard aan werken", verwees Rutte naar minister Edith Schippers (Volksgezondheid).

Rekensommen

Allerlei rekensommen die rondgaan over de financiële gevolgen van het regeerakkoord voor mensen kan Rutte niet plaatsen.

Vrijdagavond bracht RTL Nieuws cijfers naar buiten die uitgaan van een inkomensachteruitgang van 30 procent. ''Er is niets dat er op wijst dat iemand er 30 procent op achteruit gaat'', zei Rutte.

De VVD-leider zei verder dat het een mooi moment is omdat de VVD weer deel gaat nemen aan een kabinet, maar dat het tegelijkertijd ook een moeilijk moment is. ''De partij zit in het oog van de storm." Het nieuws heeft veel VVD'ers de afgelopen dagen ''niet vrolijk gemaakt'', aldus Rutte.

Communicatie

Rutte erkende tijdens de bijeenkomst dat het afgelopen week niet goed is gegaan met de communicatie over de maatregelen uit het regeerakkoord, in het bijzonder de inkomensafhankelijke zorgpremie.

''Ik geloof niet dat deze week de tekstboeken in gaat als een schoolvoorbeeld van crisiscommunicatie'', zei Rutte. ''Ik ben daar verantwoordelijk voor'', zei Rutte die toegaf dat de VVD schade heeft opgelopen.

Uitleggen

De Tweede Kamerleden van de VVD zullen snel het land in gaan om het regeerakkoord uit te leggen aan de achterban. Dat zei fractieleider Halbe Zijlstra tijdens het congres.

"We gaan met de Kamerleden, met de partijtop het land in om uit te leggen wat het regeerakkoord in de volle breedte betekent. Alle plussen, maar ook alle minnen", zei hij. Die minnen zijn nog niet precies te becijferen, maar Zijlstra staat voor de gemaakte afspraken.

Die zorgen ervoor dat Nederland sterker uit de crisis komt, zei hij. "We hebben ook concessies gedaan aan de PvdA". Daar maakt ook een 'stukje nivellering' deel van uit. "Ik krijg het mijn keel bijna niet uit." Niettemin is het akkoord nog steeds het beste mogelijke pakket voor Nederland, aldus Zijlstra.