AMSTERDAM - Beoogd staatssecretaris van Volksgezondheid Welzijn en Sport Martin van Rijn heeft de code van zijn eigen PvdA ten aanzien van salarissen in de semi-publieke en publieke sector geschonden.

Volgens NRC Handelsblad verdiende Van Rijn vorig jaar bij pensioenorganisatie PGGM 469.000 euro, meer dan twee keer zoveel als de balkenendenorm van 187.000 euro.

Oud-partijvoorzitter en beoogd minister voor Ontwikkelingsamenwerking Lilianne Ploumen had deze norm vorig jaar in een erecode opgenomen.

'Grootverdieners' zouden niet in aanmerking komen voor een functie als bewindspersoon. Ook haar opvolger Hans Spekman is fel gekant tegen mensen met een te hoog salaris in de semi-publieke en publieke sector.

Geen bezwaar

Voormalig PvdA-senator Joop van den Berg is bezig met het aanscherpen van deze code. Hij ziet echter geen bezwaar tegen de benoeming van Van Rijn.

"Mensen die, net als Van Rijn, bij een pensioenfonds werken, ontplooien riskante activiteiten. Als je dat naar behoren doet, mag je daar best voor beloond worden", zegt hij tegen NRC.