DEN HAAG - Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) gaat de komende tijd alle gevolgen bekijken van de komst van een inkomensafhankelijk zorgpremie zoals VVD en PvdA hebben afgesproken in het regeerakkoord. 

Het gaat dan om de consequenties voor onder meer de inkomens, de arbeidsmarkt en voor het hele zorgstelsel.

Schippers zei dat vrijdag na afloop van haar gesprek met formateur Mark Rutte. Net als in het huidige demissionaire kabinet is VVD'er Schippers ook in de nieuwe coalitie met de PvdA minister van Volksgezondheid.

Ze wil zo snel als verantwoord is met ''een goede regeling'' voor de zorgpremie naar buiten komen. ''Het is ontzettend complex, omdat er heel veel regelingen in elkaar grijpen.''

Verschillen

Het nieuwe kabinet wil de verschillen tussen arm en rijk kleiner maken, maar volgens Schippers wil zowel VVD als PvdA voorkomen dat er ''rare uitschieters'' zijn bij de financiële gevolgen voor mensen.

Ze zei de zorgen bij de VVD-achterban en andere burgers te begrijpen, gezien de jaren ''van crisis en inleveren'' die achter de rug zijn. ''Als er dan berichten komen dat er in jouw huishouden een harde klap komt, dan ben je daar bezorgd over.''

Burgers hebben er daarom in de ogen van Schippers recht op om zo snel mogelijk te weten wat de consequenties van een maatregel zijn.

Zwaar

Schippers wees erop dat er in het regeerakkoord ''een heleboel hele moeilijke maatregelen'' zitten. ''De komende 4 jaar zullen zwaar worden. Men heeft het wel eens over het pluche, maar het zal eerder een spijkerbed worden. Er zijn maatregelen die een enorme impact zullen hebben voor mensen.''

Veiligheidscollega en partijgenoot Ivo Opstelten erkende dat er een ''heel vervelende boodschap'' voor veel mensen is. Hij zei dat wellicht een oplossing zit in ''goed maatwerk''. Een en ander moet ook goed worden uitgelegd aan de bevolking, aldus Opstelten na zijn gesprek met de formateur.