DEN HAAG - De Nederlandse overheid richt een financieel stabiliteitscomité op om belangrijke ontwikkelingen voor het financiële stelsel te signaleren. Dat schreef minister Jan Kees de Jager van Financiën vrijdag aan de Tweede Kamer.

Deelnemers van het comité zijn De Nederlandsche Bank (DNB), de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en het ministerie van Financiën.

Lex Hoogduin, hoogleraar monetaire economie en voormalig directielid van De Nederlandsche Bank, is kritisch op het besluit om de verantwoordelijkheid te verbrokkelen over diverse instanties.

"Hierdoor maak je het diffuus wie de verantwoordelijkheid draagt voor de financiële stabiliteit.'' Ook is het volgens hem "een groot gemis'' dat het comité geen eigen instrumenten heeft.

Verenigd Koninkrijk

Hij wijst erop dat in het Verenigd Koninkrijk een dergelijk comité is ondergebracht bij de Bank of England. "Ik zou graag hebben gezien dat de verantwoordelijkheid voor het toezicht op het financiële stelstel als geheel bij DNB zou zijn gelegd''.

Het besluit staat volgens de hoogleraar in schril contrast met één van de hoofdlessen van de financiële crisis. Dat is dat het onvoldoende is om alleen toezicht te houden op individuele financiële instellingen. "Er moet ook een zelfstandig beleid met eigen instrumenten worden ontwikkeld, gericht op het financiële systeem als geheel''.