AMSTERDAM - Het nieuwe kabinet kiest voor een ander beleid om een bijdrage te leveren aan de vrede in het conflict tussen Israël en de Palestijnse gebieden.

Dat heeft Frans Timmermans (PvdA), de beoogde minister van Buitenlandse Zaken, aan de NOS laten weten.

De VVD en PvdA stellen in het nieuwe regeerakkoord dat Nederland "waar mogelijk bijdraagt aan vrede en veiligheid in het Midden-Oosten, waarbij de goede banden met zowel Israël als de Palestijnse Autoriteit worden benut."

Timmermans zegt dat er bewust voor deze formulering is gekozen. Het kabinet Rutte I sprak enkel over het verder investeren in de band met Israël. De Palestijnse gebieden werden hierbij niet genoemd.

Ambassades

Uit het regeerakkoord blijkt tevens dat tientallen Nederlandse ambassades in het buitenland met sluiting worden bedreigd, zo meldt NRC Handelsblad. VVD en PvdA willen fors bezuinigen op de ambassades en consulaten. In totaal gaat vanaf 2015 om een bedrag van 40 miljoen euro dat wordt gekort.

Het plan kan niet rekenen op veel steun van Nederlandse werkgevers. "Dit is een uiterst slechte zaak", zegt VNO-NCW voorzitter Wientjes. "We moeten het als Nederland juist van de export hebben. Daarvoor is meer economische diplomatie nodig."