DEN HAAG - Mark Rutte heeft vrijdag Ronald Plasterk, beoogd minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van het nieuwe kabinet, ontvangen.

Als reactie op de ophef over het inkomensafhankelijk maken van de zorgpremie zei Plasterk na het overleg het volgende: "Je kunt niet zo veel bezuinigen zonder dat dat repercussies heeft. We krijgen de komende jaren nog veel meer reacties op het regeerakkoord.''

Plasterk zei verder ''vrij lang en vrij serieus'' met Rutte over de inhoud van zijn portefeuille te hebben gesproken. Hij gaat zich onder meer bezighouden met democratische vernieuwing.

''Je mag in Nederland wel stemmen over wie er naar het Eurovisiesongfestival gaat, maar je bent niet betrokken bij wie de burgemeester wordt in je eigen plaats. Dat gaan we dus veranderen'', zei Plasterk.

Hij verwees naar de afspraak in het regeerakkoord dat er gewerkt gaat worden aan een andere benoemingsprocedure voor burgemeesters. Die worden nu nog door de koningin benoemd. Dat gaat ook gelden voor de commissaris van de Koningin.

Van Rijn

Na Plasterk was het de beurt aan partijgenoot Martin van Rijn om op gesprek te gaan bij Rutte. Voormalig topambtenaar en PGGM-topman Van Rijn is de beoogd staatssecretaris van Volksgezondheid.

Na afloop van het gesprek zei Van Rijn de onrust over de zorgpremie niet het laatste probleem zal zijn waar het nieuwe kabinet mee te maken krijgt. ''Er zijn de komende jaren heel veel vraagstukken en problemen. Dat weet dit kabinet.'' Van Rijn vindt het verstandig om straks rustig naar de verdere uitwerking van de plannen rond de inkomensafhankelijke zorgpremie te kijken.

Klijnsma

Beoogd staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) zegt zich zeer bewust te zijn van de gevolgen van de forse maatregelen in het regeerakkoord. Zelf zal ze zich in haar nieuwe rol vooral bezighouden met de onderkant van de samenleving. ''Ik realiseer me heel goed dat er een stevig regeerakkoord ligt'', zei ze voorafgaand aan haar gesprek met Rutte.

Volgens haar is het van groot belang dat het nieuwe kabinet ''een team'' wordt. Gezien de andere aanstaande bewindslieden heeft ze daar wel vertrouwen in.

Klijnsma was tussen eind 2008 en begin 2010 in het vierde kabinet onder leiding van Jan Peter Balkenende ook al staatssecretaris van Sociale Zaken en ze kijkt uit naar haar terugkeer op het departement.

Verdaas

Co Verdaas, de beoogd staatssecretaris van Economische Zaken, wil na zijn aantreden snel met de landbouwsector om tafel. Hij zei dat na afloop van zijn gesprek met Rutte.

Verwijzend naar de titel van het regeerakkoord, Bruggen slaan, zei hij dat het belangrijk is om samen met boeren te kijken hoe de landbouwsector zich in de toekomst kan onderscheiden. De sector heeft het momenteel economisch zwaar, aldus Verdaas.

Declaraties

De PvdA'er zei dat mogelijke verkeerde declaraties die hij als gedeputeerde in Gelderland zou hebben gedaan, niet aan de orde zijn geweest in het gesprek met Rutte.

De Raad van State buigt zich momenteel over de vertrouwelijkheid van een notitie van een ambtenaar van de provincie Gelderland over de declaraties. Deze notitie is opgesteld nadat er in Provinciale Staten vragen waren gesteld over de reiskostenvergoeding van Verdaas.

Alles over de formatie in ons dossier