DEN HAAG - De ministers en staatssecretarissen die niet terugkomen in het nieuwe kabinet, hebben vrijdag met weemoed hun laatste ministerraad bijgewoond.

''Het is jammer dat het voorbij is'', vatte minister Maxime Verhagen van Economische Zaken samen.

Verhagen vertrekt na 28 jaar van het Binnenhof en een beetje zwaar valt het hem wel. Toch is hij ook blij dat er nu tijd is om ''bij te slapen'' en ''rustig te kijken wat ik nu ga doen''.

Hij gaat wel weer aan de slag, want er moet ''brood op de plank'' komen, ''zeker met de plannen van het nieuwe kabinet'', aldus de CDA'er.

Een mooi moment in zijn loopbaan vindt hij de redding van Nedcar. Ook herinnerde hij zich de aanhoudingen van Radovan Karadzic en Ratko Mladic, die hij omschreef als ''de beulen van Srebrenica''.

Knapen

Partijgenoot Ben Knapen, staatssecretaris van Ontwikkelingssamenwerking, weet nog niet wat hij gaat doen nu hij Den Haag verlaat. Vertrekken stemt hem ''een beetje weemoedig''. ''Als dat niet zo zou zijn, was het niet goed want dat zou betekenen dat ik een rottijd heb gehad. En dat is zeker niet zo'', aldus Knapen.

CDA-minister Liesbeth Spies noemde de laatste vergaderdag ''voor mij persoonlijk geen leuke dag’’. Ze is nog geen jaar minister van Binnenlandse Zaken geweest. Toch blikt ze wel voldaan terug op wat ze heeft kunnen bereiken.

Spies stelde dat het gedoe rond woningcorporaties haar waarschijnlijk de rest van haar leven wel bij zal blijven. Dat geldt ook voor de aanwijzing die ze Curaçao moest geven, en het vertrek van Herman Tjeenk Willink als vicepresident van de Raad van State.

Lenteakkoord

CDA-minister van Financiën Jan Kees de Jager, die ook vertrekt, noemde het Lenteakkoord als memorabel moment. ''Dat was toch wel heel bijzonder om in 2 dagen tijd zo'n grote aanvullende begroting in elkaar te moeten timmeren.'' De Jager laat zijn departement met een gerust hart achter en vindt het goed om nu weer wat anders te gaan doen.

Er vertrekken niet alleen CDA'ers uit het kabinet, ook VVD-minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) keert niet terug aan het Binnenhof. ''Ik ben nu nog dienaar van de Kroon. Over 3 dagen ben ik weer gewoon burger. Dat heeft ook zo zijn voordelen'', zei hij.

Blij

Vertrekkend CDA-minister Hans Hillen van Defensie vindt dat Nederland blij kan zijn met zijn opvolger, Jeannine Hennis-Plasschaert (VVD).

''Ik hoop dat de glimlach van Jeannine het optimisme terugbrengt op Defensie'', aldus Hillen voor aanvang van de ministerraad. Ook zei hij dat ze wel wat haar op haar tanden moet krijgen, omdat ze dat nog nodig zal hebben.

Zware klus

Over zijn eigen ministerschap zei Hillen dat het een ''zware klus'' was, met veel bezuinigingsmaatregelen. Als hoogtepunt noemde hij de internationale afspraken die hij maakte, waardoor het leger nauw samenwerkt met andere landen.

Alles over de formatie in ons dossier