AMSTERDAM - Ruim de helft van de Nederlanders die in september op de VVD hebben gestemd, vindt dat die partij met het nieuwe regeerakkoord kiezersbedrog heeft gepleegd.

Dat blijkt uit een enquête van Peil.nl, het onderzoeksbureau van Maurice de Hond.

Opvallend genoeg is het aantal ondervraagden dat die mening is toegedaan in twee dagen tijd flink gestegen. Beantwoordde op 30 oktober nog 29 procent van de VVD-stemmers de vraag of de partij van Mark Rutte kiezersbedrog heeft gepleegd met 'ja', op 1 november is dat 56 procent.

De onvrede over bijvoorbeeld de inkomensafhankelijke zorgpremie laat ook zijn sporen na op het imago van Mark Rutte onder de VVD-stemmers. Ongeveer de helft van de ondervraagden vindt dat hij te veel heeft weggeven in de onderhandelingen met de PvdA om premier te blijven. 67 procent is het dan ook eens met de kritiek op Rutte.

Onder 67 procent van alle ondervraagden leeft nog veel onduidelijkheid over wat de voorstellen rondom de zorgkosten persoonlijk voor hen gaan betekenen. Vooral de CDA (78%) en 50Plus-stemmers (83%) zeggen niet te weten waar ze aan toe zijn.

Verschuiving

De mening over de inkomensafhankelijke zorgkosten is de afgelopen dagen negatiever geworden. Van alle ondervraagden gaf op 30 oktober nog 66 procent aan het een goed plan te vinden. Twee dagen later staat bijna de helft van de Nederlanders negatief tegenover de nieuwe plannen.

Ook onder de PvdA-stemmers verschuift het beeld. Op 30 oktober was 90 procent nog positief over de plannen. Op 1 november is daar nog 63 procent van over.