LELYSTAD - Drie van de vier Flevolandse gedeputeerden die een maand geleden opstapten zijn weer teruggekeerd in het college.

De drie werden donderdagavond aan Provinciale Staten voorgesteld en geïnstalleerd. Formateur Jan de Reus presenteerde de namen van Jan-Nico Appelman, Jaap Lodders en Marc Witteman als terugkerende gedeputeerden. Alleen VVD'er Anne Bliek keert niet terug. Haar vervanger wordt waarschijnlijk medio november gepresenteerd.

Bliek was in haar vorige termijn verantwoordelijk voor natuurproject Oostvaarderswold. Een vernietigend rapport over de aanpak van dat project was reden voor het voltallige college om op te stappen.

Motie van wantrouwen

Met name de terugkeer van Marc Witteman (PvdA) is opvallend. Hij nam in 2011 het project Oostvaarderswold over van Bliek. Vanwege zijn betrokkenheid bij het geflopte project, vond onder meer de PVV dat ook hij niet terug zou mogen keren als gedeputeerde. Een motie van wantrouwen die de partij indiende tegen het nieuwe college redde het evenwel niet.

Wel liet de oppositie zich kritisch uit over het feit dat drie van de vier gedeputeerden een maand na hun opstappen al weer plaats nemen op het pluche. Bij een deel van Provinciale Staten heerst het gevoel dat het college door op te stappen op een makkelijke manier is ontkomen aan een verantwoordingsdebat over het rapport over Oostvaarderswold.

Consequentie

Witteman zei op zijn beurt dat het college door op te stappen juist de meest verstrekkende consequentie aan de conclusies van het rapport had verbonden. Verder liet hij het vooral aan Provinciale Staten of hij en zijn collega's het verdienden om terug te keren.

De 38 aanwezige statenleden stemden uiteindelijk met een ruime meerderheid voor herbenoeming van de drie gedeputeerden. Daarbij had Witteman met 9 tegenstemmen wel 2 stemmen meer tegen zich dan Appelman en Lodders.