ZWOLLE - De achterban van de PvdA had tijdens de tweede van drie debatavonden in het land over het regeerakkoord veel vragen over de zorgpremie.

PvdA-leider Diederik Samsom: ''Het is moedig van de VVD dat ze zo'n besluit durven te nemen.''

In Zwolle kwamen donderdagavond circa 100 PvdA-leden af op het debat. De afdeling uit Apeldoorn wilde weten of het klopte dat een gezin met twee werkende ouders en twee kinderen maandelijks 1.800 euro extra gaat betalen.

Volgens Samsom gaan er veel cijfers rond die lang niet allemaal correct zijn. ''Het is geen makkelijke maatregel en ik zie het als mijn plicht deze uit te leggen'', zei hij na afloop van het debat.

Lagere inkomens merken er niets van, werkenden met een modaal inkomen gaan er op vooruit en mensen die bovenmodaal verdienen gaan er op achteruit, was zijn samenvatting. Hij ging ook kort in op de commotie die er binnen de VVD is over de maatregel.

''Ook de VVD is goed voor haar handtekening onder dit akkoord. Ook wij zullen maatregelen moeten verdedigen die voor onze achterban zwaar zijn. Ik hoop dat de VVD ons dan steunt.''

Naast kritiek was er ook de nodige lof. Partijvoorzitter Hans Spekman: ''Het bestuur is niet voor niets achter dit akkoord gaan staan.'' Vrijdagavond is het derde debat in Breda. Zaterdag spreekt het partijcongres zich uit over het akkoord.