DEN HAAG - De jongerenorganisatie van de VVD vindt het plan voor de inkomensafhankelijke zorgpremie ''onacceptabel'' en ''absurd''. 

Volgens een verklaring van de JOVD donderdag had de partij op dit punt nooit mogen toegeven aan de PvdA.

Interim-voorzitter Nick Derks: ''Dat er gezinnen zijn die mogelijk straks duizenden euro’s op jaarbasis meer moeten gaan betalen voor hun zorgpremie, is onacceptabel."

"Dat dit onder het mom van ‘eerlijk delen’ wordt geschaard, klinkt als een acceptabel verkooppraatje, maar de harde werkelijkheid van deze maatregel zal allesbehalve eerlijk zijn.'

Ophef

In de partij van de liberalen is veel ophef ontstaan over de maatregel. De JOVD is wel verder positief over het regeerakkoord. Op de site van de partij zijn honderden negatieve reacties binnengekomen.

''Deze maatregel had de onderhandelingstafel nooit mogen verlaten'', stelt Derks. Het was beter geweest om het voorstel over te nemen uit het schaduwakkoord dat de JOVD eerder sloot met de Jonge Socialisten.

Daarin is gekozen voor een inkomensafhankelijk eigen risico met een minimum van 50 en een maximum van 400 euro. Op die manier ''verhoog je de lasten voor de hardwerkende burger niet onredelijk en kan er toch iets aan de stijgende zorgkosten worden gedaan en blijft de zorg voor iedereen toegankelijk'', aldus Derks.

Denktank

Het inkomensafhankelijk maken van de zorgpremie is niet gestoeld op liberale beginselen en is ''verre van eerlijk''. Directeur Patrick van Schie van de Teldersstichting, het wetenschappelijk bureau van de VVD, heeft dat donderdag gezegd tegen BNR.