DEN HAAG - De kandidaat-bewindspersonen van PvdA-huize Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) en Jeroen Dijsselbloem (Financiën) zien ruimte voor 'maatwerk' binnen het regeerakkoord.

Dat zeiden zij donderdag na hun gesprekken met formateur Mark Rutte.

Zij zeiden dit naar aanleiding van de felle reacties op het akkoord, met name met betrekking tot de inkomensafhankelijke zorgpremie.

Asscher zei na zijn gesprek met de formateur dat er mogelijkheden zijn om plannen binnen de bandbreedte van het regeerakkoord dingen aan te passen. "Zo'n akkoord bepaalt niet alles'', zei hij.

De commotie over de inkomensafhankelijke zorgpremie ziet hij als een 'voorbode van meer onrust'. De maatregelen die het kabinet gaat nemen zullen veel mensen raken, stelde Asscher.

Maatwerk

Kandidaat voor het ministerie van Financiën Jeroen Dijsselbloem was dat met hem eens, zo liet hij weten na afloop van zijn gesprek met Rutte. "Maatwerk is mogelijk in de uitwerking", aldus Dijsselbloem.

Eerder op de dag had Rutte ook een overleg met PvdA-leider Diederik Samsom. De PvdA'er vindt dat er duidelijkheid moet komen over de effecten van de inkomensafhankelijke zorgpremie.

In het debat woensdag werden VVD en PvdA hard aangevallen op de gevolgen voor de middenklasse van het nieuwe premiemodel in de zorg.

Reeks

Formateur Mark Rutte ontvangt donderdag een hele reeks kandidaat-bewindspersonen voor zijn tweede kabinet.

Video: Rutte ontvangt beoogde bewindslieden:

Eerst waren achtereenvolgens beoogd vicepremier en minister van Sociale Zaken Asscher en beoogd minister van Wonen en Rijksdienst Stef Blok aan de beurt.

Blok zei zich voorafgaand aan dit gesprek geen zorgen te maken over de onrust die is ontstaan over de inkomensafhankelijke zorgpremie. Donderdagmiddag overlegt de VVD-fractie en daar is dit punt zeker onderdeel van discussie.

Afgelopen maandag stemde de VVD-fractie wel al in met het regeerakkoord.

Bandbreedte

Dijsselbloem zei na zijn gesprek met de formateur op 'de schatkist te gaan letten'. "We hebben een strak begrotingsakkoord afgesproken en dat gaan we uitvoeren met zijn allen. Het is een pittig pakket dat van alle Nederlanders het nodige gaat vragen", zei hij.

Hij wil ook het beleid in de eurocrisis van zijn voorganger als minister, Jan Kees de Jager, ''op hoofdlijnen'' volgen. ''Het Nederlands belang staat daarin voorop en een deel van dat Nederlands belang is zorgen dat de euro weer in rustig vaarwater komt.''

Hennis

Beoogd minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) zei "zeer gemotiveerd te zijn om verder te bouwen aan een stabiel en veilig Nederland''.

Hennis is de eerste vrouwelijke minister op dit departement. ''Dat ik een vrouw ben doet er niet zo heel veel toe'', zei ze hierover. Na Hennis mocht de aanstaande minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) zich bij Rutte melden.

Lilianne Ploumen (PvdA), die zich als minister zal geen bezighouden met ontwikkelingssamenwerking zegt dat het tijd is om een 'moderniseringsagenda' voor ontwikkelingssamenwerking te ontwerpen.

Ze noemt de afgesproken bezuiniging van een miljard hierop ''pijnlijk''.

Ploumen kan maandag direct aan de slag. Ze zei mee te zullen reizen met premier Mark Rutte op staatsbezoek naar Turkije. 

Bewindspersonen

Rutte ontvangt donderdag verder Lilianne Ploumen (PvdA, minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en Sander Dekker (VVD, staatssecretaris Onderwijs).

Later op de dag volgen nog Frans Timmermans (PvdA, minister van Buitenlandse Zaken), Henk Kamp (VVD, minister van Economische Zaken), Wilma Mansveld (PvdA, staatssecretaris Infrastructuur en Milieu), Fred Teeven (VVD, staatssecretaris Justitie) en Frans Weekers (VVD, staatssecretaris Financiën).

Na het Kamerdebat van woensdag is Rutte formeel tot formateur benoemd. Het aanstaande kabinet staat mogelijk maandag al op het bordes met koningin Beatrix en is daarmee één van de snelst tot stand gekomen kabinetten.

Volgende week donderdag zou er dan mogelijk al een debat over de regeringsverklaring kunnen plaatsvinden.