DEN HAAG - VVD-Kamerlid Stef Blok bevestigt in een mail aan bezorgde VVD-kiezers de forse stijgingen van de zorgpremies voor bepaalde groepen Nederlanders op het moment dat de premies inkomensafhankelijk worden, zoals VVD en PvdA voorstellen in het regeerakkoord.

De mail lekte uit naar RTL Nieuws en is te lezen op de RTL-website.

Uit rekenvoorbeelden van Blok blijkt dat een gezin waarin de twee ouders beide 70.000 euro verdienen, met de maatregel in 2014 bijna 480 euro per gezin per maand meer betalen.

Een gezin met twee kinderen en één verdienende ouder met een inkomen van 70.000 euro gaat per saldo 145 euro per maand meer betalen. Een gezin met ouders die 40.000 en 30.000 euro verdienen, gaat in totaal 15 euro per maand minder betalen.

Uitleggen

Blok legt in de mail uit dat de nominale zorgpremie fors omlaag gaat van rond de 1300 euro nu naar 255 euro in 2014. De inkomensafhankelijke premie gaat 11 procent bedragen maar wordt berekend over het inkomen tussen 20.000 en 70.000 euro. Premie wordt er dus betaald over maximaal 50.000 euro.

''Wij beseffen dat de inkomensafhankelijke premie een vervelende maatregel is'', aldus Blok, die samen met VVD-leider Mark Rutte de onderhandelingen met de PvdA voerde.

Geen rekening houden

Blok wijst er in de mail op dat in de berekeningen geen rekening is gehouden met een hogere arbeidskorting en een verlaging van de inkomstenbelasting.

Blok wijst er in de mail op dat in de berekeningen geen rekening is gehouden met een hogere arbeidskorting en een verlaging van de inkomstenbelasting. Hierdoor zijn mensen over hun inkomen tussen 20.000 en 57.000 euro ongeveer 4 procent minder belasting kwijt. ''Het voordeel hiervan loopt op tot 1.500 euro per jaar bij elk inkomen boven de 57.000 euro'', schrijft Blok in zijn mail.

Gunstig

De overgang naar een inkomensafhankelijke zorgpremie "pakt vooral gunstig uit voor de middeninkomens. Voor de hoge inkomens is het ongunstig''. Dat zei informateur Henk Kamp woensdag in het Kamerdebat over de kabinetsformatie, waarbij hij citeerde uit de doorrekening van de plannen van VVD en PvdA door het Centraal Planbureau (CPB).

De oppositiepartijen CDA, D66, PVV en de SP zijn - om verschillende redenen - fel tegen het plan van VVD en PvdA om de zorgpremies inkomensafhankelijk te maken. Volgens sommige berekeningen zou dat leiden tot extra zorgkosten voor burgers die kunnen oplopen tot honderden euro's per maand.

Kamp had zelf geen berekeningen over de precieze gevolgen van het invoeren van de inkomensafhankelijke premie, maar noemde de constatering van het CPB ''een heldere boodschap''.

Hij verwacht dat er bij het debat over het regeerakkoord over 1 of 2 weken in de Kamer al meer valt te zeggen over de gevolgen. Dat zal zeker het geval zijn als de plannen zijn uitgewerkt in wetsvoorstellen.