DEN HAAG - Halbe Zijlstra wordt donderdag tot nieuwe voorzitter van de VVD-fractie benoemd. Hij is de enige kandidaat om Mark Rutte op te volgen als fractievoorzitter.

Zijlstra (43) is op het moment zowel Kamerlid als staatssecretaris van Onderwijs. Rutte wordt woensdag naar verwachting door de Kamer benoemd tot formateur en is vanaf volgende week weer missionair premier en dan geen Kamerlid meer.

Tot aan de verkiezingen was Stef Blok de fractievoorzitter. Rutte nam het van hem over op de dag dat de nieuwe Kamer werd geïnstalleerd.

Zijlstra werd al langere tijd gezien als de belangrijkste kandidaat voor de opvolging van Stef Blok, die afgezien van de korte periode sinds de verkiezingen, de afgelopen 2 jaar fractievoorzitter was. Blok wordt minister in het nieuwe kabinet van VVD en PvdA.

Onderwijsvernieuwing

Zijlstra kwam in 2006 in de Kamer en maakte als Kamerlid deel uit van de parlementaire commissie die onderzoek deed naar onderwijsvernieuwing. Hij voerde namens zijn fractie het woord over het hoger onderwijs, sport, zorg en energiebeleid en nam samen met de PvdA het initiatief tot een voetbalwet.

In het minderheidskabinet van VVD en CDA werd Zijlstra in oktober 2010 staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Hij sneed hard in de subsidies voor de cultuursector en kreeg joeg daarna ook de onderwijswereld tegen zich in het harnas met zijn plannen voor een langstudeerboete, die al snel tot 'Halbe-heffing' werd omgedoopt.