AMSTERDAM - VVD-leider Mark Rutte is niet van zins om nu het plan om de zorgpremies inkomensafhankelijk te maken, in de prullenbak te gooien. Hij zei dit onderdeel van het regeerakkoord niet te willen schrappen ''voordat we begonnen zijn''.

D66-leider Alexander Pechtold vroeg Rutte om meteen maar van het plan af te zien, omdat er in de Eerste Kamer geen meerderheid voor is.

Volgens Pechtold voelen naast D66, ook CDA, SP en PVV niet voor deze aanpassing. Omdat VVD en PvdA samen geen meerderheid hebben in de Eerste Kamer, hebben ze wel steun nodig.

Rutte benadrukte dat de plannen nog uitgewerkt moeten worden en dat er nog een dialoog gevoerd zal worden met iedereen die betrokken wil zijn.

Inkomensafhankelijk

De NOS berekende dinsdag dat de zorgpremies 20 tot 482 euro per maand kunnen gaan bedragen als ze inkomensafhankelijk worden. De premie van 482 euro geldt voor mensen met een bruto jaarinkomen van meer dan zeventigduizend euro.

In de berekening van RTL is het belastingvoordeel meegenomen. Iemand met een modaal inkomen is dan 85 euro per jaar goedkoper uit, maar iemand met een inkomen van 65.000 is 2547 euro meer kwijt per jaar.

Wiegel

VVD-prominent Hans Wiegel liet zich eerder woensdag ook kritisch uit over de plannen. Hij noemde het een gigantische nivelleringsoperatie. ''Misschien is dit nog wel nivellerender dan toen het kabinet-Den Uyl er zat'', aldus Wiegel in het Radio 1-journaal.

Als voorbeeld noemde hij gezinnen met twee werkende ouders die nu ongeveer 2000 euro premie per jaar betalen, maar volgens de nieuwe plannen een rekening krijgen die oploopt tot 10.000 euro per jaar. Dat is volgens Wiegel ''buiten elke proportie''.

Concessie

VVD-leider Mark Rutte spreekt tegen dat de plannen zulke grote gevolgen hebben. Volgens hem wordt er geen rekening gehouden met de effecten van andere maatregelen.

Rutte erkende wel dat de verschillen tussen hogere en lagere inkomens kleiner zullen worden. ''Dat is een concessie die de VVD aan de PvdA heeft gedaan.''