AMSTERDAM - De oppositiepartijen CDA en SP eisen inspraak in het kabinetsbeleid in ruil voor het steunen van belangrijke wetsvoorstellen die het nieuwe kabinet van VVD en PvdA door de eerste kamer wil loodsen.

Dat meldt De Volkskrant woensdag.

Het kabinet kan door het gebrek aan een meerderheid in de Eerste Kamer in de problemen komen als de kritiek of de wensen van CDA en SP in de Tweede Kamer worden genegeerd.

Elco Brinkman, fractievoorzitter van het CDA in de Eerste Kamer, stelt het helder. "Men zal ons serieus moeten nemen, wil men onze stem hebben. Voor wat hoort wat."

Hij krijgt bijval van zijn SP-collega Tiny Kox en Roger van Boxtel van D66. "Ik zou tegen het kabinet zeggen, kom ook in een vroeg stadium in de Eerste Kamer je oor te luisteren leggen", voegt van Boxtel toe.

Met 30 van de 38 benodigde zetels heeft het nieuwe kabinet van VVD en PvdA bij lange na geen meerderheid in de Eerste kamer, waardoor het afhankelijk is van de steun van nieuwe partijen. CDA (11 zetels) en SP (8 zetels) kunnen het kabinet afzonderlijk aan een meerderheid helpen.

Krijgt het kabinet Groenlinks en D66 samen aan hun zijde, dan is dat met in totaal 40 zetels ook voldoende om wetten door de Eerste Kamer te krijgen.

Meer mogelijk

"We willen mee kunnen praten als ze ons nodig hebben", zegt Kox, die het liefste ziet dat dit gebeurt voor de plannen in de Eerste Kamer terecht komen. "Hier is niet veel meer mogelijk, dus de SP wil betrokken worden bij de vormgeving", wijst hij op het feit dat de Eerste Kamer enkel groen of rood licht kan geven bij het doorvoeren van nieuwe plannen.

"Het CDA zal niet zomaar met alles instemmen in het landsbelang", voegt Brinkman toe. "We maken een eigen afweging." Zijn partij heeft onder meer flinke bezwaren tegen het feit dat gezinnen met een middeninkomen in de ogen van het CDA onevenredig worden getroffen. Ook het herindelen van de gemeentes en provincies kan niet op de steun van de christendemocraten rekenen.

Zaken doen

Brinkman zou graag zien dat er al bij het voorbereiden van de nieuwe plannen in de Tweede Kamer naar het CDA wordt geluisterd. "Mits ze de steun bij ons zoeken. Ze kunnen wellicht ook bij andere partijen terecht."

Kox is op zijn beurt een voorstander van een inkomensafhankelijke zorgpremie. "Maar dan willen we wel zaken doen over bijvoorbeeld de inhoud van het zorgpakket."