UTRECHT - In de Jaarbeurs in Utrecht is dinsdagavond de eerste bijeenkomst van de PvdA begonnen waar partijleider Diederik Samsom het regeerakkoord met de VVD aan de leden toelicht. 

Circa 150 mensen hebben zich aangemeld voor de vergadering.

Samsom zei met vertrouwen uit te kijken naar het congres dit weekeinde waar zijn partij over het regeerakkoord stemt.  

De circa 150 leden legden Samsom niet het vuur na aan de schenen. ''Ik heb wel de indruk dat ik steun heb'', zei Samsom na afloop. Hij voegde eraan toe ''een goed gevoel'' te hebben over het partijcongres zaterdag in Den Bosch.

Ontwikkelingssamenwerking

Veel vragen waren er over de korting van een miljard euro op ontwikkelingssamenwerking, het strafbaar stellen van illegaliteit en de inkomensafhankelijke zorgpremie. Het nieuwe kabinet gaat 16 miljard euro bezuinigen. Samsom blijft in de Kamer.

En daar in die Kamer zal Samsom met visies en vergezichten komen. Hij reageerde op een vraag van een lid van de jongerenbeweging van de partij die dat in het akkoord miste.

Het staat niet in het regeerakkoord omdat de VVD ''niet bezig is met dit soort vergezichten'', aldus de PvdA-leider. ''In de Kamer kan ik die visie wel uitdragen.''

Tevreden

De partijleden lijken tevreden met het resultaat van de onderhandelingen. Frans Hoving (61) uit Wijk bij Duurstede spreekt zelfs van een ''wereldprestatie''. Hij had niet verwacht dat PvdA en VVD eruit zouden komen. Hij zegt vooral van het ''doemdenken'' af te willen. ''Er moet weer rust in het land komen.''

Reggy de Groot (39) uit Roermond is vooral blij dat de pijn voor de lagere inkomens wordt verzacht. Het snoeien op ontwikkelingssamenwerking zit hem echter het meeste dwars. ''Zodra het weer kan moet dat op peil worden gebracht.''

Vergaderingen

De bijeenkomst in Utrecht was de eerste van drie sessies. Hierna volgen nog vergaderingen in Zwolle en Breda. Zaterdag in Den Bosch moet dan het congres van de PvdA zich uitspreken over het regeerakkoord en de regeringsploeg. Het bestuur heeft het resultaat met een positief advies aan de leden voorgelegd. 

Alles over de formatie