AMSTERDAM - De maatregelen uit het maandag gesloten regeerakkoord tussen de VVD en de PvdA noemt Bernard Wientjes van werkgeversvereniging VNO-NCW 'schoktherapie'. 

Er is minstens een aantal jaar nodig om de maatregelen door te kunnen voeren, aldus Wientjes in een interview met het blad van de werkgeversvereniging, Forum, dat donderdag verschijnt.

"Het gaat om diepgaande ingrepen. Ze zullen er hun handen vol aan krijgen om al die besluiten en al die doorbraken op het gebied van woningmarkt, zorg, pensioenen en arbeidsmarkt door te voeren."

Volle termijn

Volgens Wientjes 'zijn we zo weer een paar jaar verder' voordat er op alle voorgestelde maatregelen afspraken zijn gemaakt met de sociale partners. Hij noemt het daarom 'absoluut noodzakelijk' dat het nieuwe kabinet een volle regeringstermijn van vier jaar aanblijft. "Die tijd zullen ze nodig hebben."

Wientjes noemt het maandag gesloten akkoord moedig. "Dit kabinet doorbreekt de traditie van de laatste jaren waarbij er negatieve uitruilen werden gedaan. Als jullie dit onderwerp met rust laten, beginnen wij niet over dat dossier."

Het nieuwe kabinet schuwt ‘zeer zware maatregelen’ echter niet, aldus Wientjes. "Maatregelen die binnen de eigen partij in het verleden niet te nemen waren."

Lastenverzwaring

Uit de doorrekeningen van het Centraal Planbureau bleek maandag dat bedrijven in de komende jaren te maken krijgen met een lastenverzwaring, voornamelijk door het verhogen van een aantal belastingen.

Wientjes hoopt echter dat deze lastenverzwaring wordt goedgemaakt door een herleving van de economie. "Nederlandse ondernemers lijden al jaren door het gebrek aan consumentenvertrouwen."

"Hoe pijnlijk de maatregelen ook zijn, iedereen weet nu waar hij aan toe is. Dat geeft vertrouwen en betekent dat mensen weer geld gaan uitgeven."

De werkgeversverenigingen VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO reageerden maandag al gematigd positief op het akkoord. Wel stellen ze nog verder te willen praten over de hervorming van het ontslagrecht, de aanpassingen in het pensioenstelsel en het verplicht aannemen van arbeidsgehandicapten.

Lees alles over de formatie