DEN HAAG - Minister Melanie Schultz van Haegen wil dat de Fyra tussen Amsterdam en Brussel vanaf 9 december ook gaat stoppen in Breda, anders mag deze snelle trein niet gaan rijden.

Dat stelde ze dinsdagavond tijdens een debat met de Tweede Kamer.

Ze kreeg steun voor deze aanpak van VVD, PvdA en CDA, een ruime meerderheid. ''Het is wel hoog spel, moet ik u zeggen'', waarschuwde Schultz de Kamerleden.

Schultz probeert een doorbraak te bereiken in de complete patstelling die is ontstaan met de Belgische vervoerder NMBS. Die had eerder beloofd samen met de Nederlandse vervoerder HSA een Fyra te laten rijden tussen Den Haag en Brussel (via Breda) naast de lijn Amsterdam-Brussel.

Voor de lijn die Brabant met het zuiden verbindt, heeft de vervoerder echter geen geld over.

Balen

Schultz stelde ontzettend te balen van de situatie, die ervoor zorgt dat reizigers uit Noord-Brabant vanaf december een stoptrein naar België moeten nemen of moeten omreizen via Rotterdam. Dat kan worden opgelost door de Fyra in Breda te laten stoppen.

Als de vervoerders dat regelen, wil Schultz tijdelijk gedogen dat een deel van de afspraken niet wordt nagekomen. Wel moet er op termijn een definitieve oplossing komen voor het probleem met de internationale verbinding, stelt de minister. Ook de Kamer drong daar tijdens het debat op aan.

Amsterdam

Als het er in het slechtste geval uiteindelijk op neerkomt dat de verbinding tussen Amsterdam en Brussel niet mag gaan rijden, is dat tevens een zware aderlating voor reizigers uit Amsterdam, Schiphol en Rotterdam.

Schultz bereidt ondertussen een juridische zaak voor om de Belgen te dwingen hun afspraken alsnog na te komen. De Kamer gaf eerder al te kennen dit verstandig te vinden.

Mogelijk komt er nog financiële hulp van de Belgische overheid. Maar de minister die de zaak bij de federale overheid onder de aandacht zou brengen, gaat ander werk doen dus ''de vraag is wanneer dat ooit gaat gebeuren'', aldus Schultz.