DEN HAAG - PvdA-leider Diederik Samsom zal in drie regionale bijeenkomsten deze week aan zijn achterban nadere toelichting geven op het regeerakkoord dat hij gesloten heeft met de VVD.  

Dat doet hij in de aanloop naar het partijcongres dat de PvdA zaterdag houdt in de Brabanthallen in Den Bosch. Dat heeft de PvdA maandag gemeld.

De sessies worden gehouden in Utrecht, Zwolle en Breda. Dinsdagavond is de eerste bijeenkomst in Utrecht.

Het congres moet zaterdag zijn oordeel geven over het gehele pakket, dat bestaat uit de inhoud van het regeerakkoord en de regeringsploeg. Het partijbestuur legt het met de VVD bereikte resultaat met een positief advies voor aan de achterban.

'Niet paars'

Partijvoorzitter Hans Spekman vindt dat het regeerakkoord recht doet aan de uitgangspunten van de partij en ''de ambitie koestert om ons land en allen die hier wonen vooruit te helpen''.

Wel waarschuwt hij dat de PvdA de effecten van het beleid scherp zal volgen. ''En dat terwijl de noodzakelijke verantwoordelijkheid genomen wordt voor de toekomst van Nederland het eigen geluid van de PvdA niet mag en zal verstommen. We worden niet paars. We blijven rood'', aldus Spekman.

Het PvdA-congres kan zaterdag geen wijzigingen aanbrengen in het regeerakkoord, maar alleen het hele stuk en de deelname aan het kabinet afwijzen. Samsom zei in het tv-programma Pauw&Witteman dat het ''moties zal regenen'' van PvdA-leden die de fractie zullen oproepen scherp op allerlei zaken te letten.

Alle berichten over de formatie in ons nieuwsdossier